Zihinsel özürlü çocuklarda oyun tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparing the effectiveness of play therapy on mental retarded children
- Tez No: 165389
- Danışmanlar: PROF. DR. MİNE UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Play Therapy, Occupational Therapy, Mental Retardation, Preschool Period
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş ve Uğraşı Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışmamızın amacı, oyun tedavisinin etkinliğini zihinsel özürlü çocuklarda ortaya koymaktır. Bu amaçla özel bir eğitim kurumuna devam etmekte olan, 3-6 yaş arası 40 zihinsel özürlü çocuk çalışmaya dahil edildi. Çocuklar deney ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Deney grubuna, klasik iş ve uğraşı tedavisi - fizyoterapi ile birlikte oyun tedavisi uygulandı. Kontrol grubuna ise klasik iş ve uğraşı tedavisi - fizyoterapi programı uygulandı. Tedaviden önce çocukların demografik bilgileri kaydedildi ve her bir çocuğa Oyun Hikayesi Görüşmesi (OHG), Okul Öncesi Oyun Davranış Skalası (OÖODS), WeeFIM Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık ölçümü, Ayres Güney Kaliforniya Duyu Bütünlüğü Alt Teştleri, Dokuz Delikli Peg Test, Bruininks- Oseretsky Motor Yeterlilik Testi - Kısa Form (BOMYT) uygulandı. İlk değerlendirme sonuçları doğrultusunda belirlenen ihtiyaçlara göre her çocuk için ayrı ayrı tedavi programı uygulandı. 12 hafta süren (haftada 4 seans) bu tedavi sonrasında, tedavi öncesi uygulanan testler tekrarlandı.
Özet (Çeviri)
The purpose of our research is to indicate the effectiveness of play therapy on mental retarded children. For this purpose, 40 Mental Retarded children between 3 and 6 years of age have been attended to this research. Children were separated into two groups such as experimental and control groups. Typical occupational therapy - physiotherapy and play therapy together - applied to the experimental group. However, conventional occupational therapy - physiotherapy applied to the control group. Before the treatment, a data including all demographic information about these children was recorded. Beside that, Play History interview (PHI), Preschool Play Behavior Scale (PPBS), WeeFIM - Functional Independence Measure for Children, Ayres Southern California Sensory Integration Tests, Nine Hole Peg Test, Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency-Short Form (BOT) were examined with each of these children. According to the needs which are determined by the results of initial evaluation, the treatment procedure was prepared to each children one-by-one. After 12 weeks (4 sessions in each week) these teste were applied once more. The effectiveness of play therapy in these children were demonstrated by statistical analysis of these test (Play History Interview, Preschool Play Behavior Data, WeeFIM - Functional Independence Measure for Children, Ayres Southern California Sensory Integration Tests, Nine Hole Peg Test, Bruininks-Oseretsky Test of Motor Proficiency-Short Form).