Çeşitli terbiye işlemleri görmüş viskon örme kumaşların performans özelliklerinin belirlenmesi
Determination the performance properties of viscose knitted fabrics having different finishing processes
- Tez No: 560604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Viskon, ön terbiye, aşındırma, kasar, ön fikse, optik beyazlatma, hava geçirgenliği, su buharı direnci, patlama mukavemeti, Viscose, pre-finishing, etching, bleaching, pre-fixing, optical whitening, air permeability, water vapor resistance, explosion strength
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Viskon lifi; kızılçam, kayın, ladin, kavak gibi selüloz oranı yüksek ağaçlardan faydalanılarak elde edilen selülozun, kimyasal işlemlere tabi tutulmasıyla yapay olarak üretilen kesikli bir lif tipidir. Bu çalışmada ham, kasar, ön fikse ve optik beyazlatma olmak üzere farklı terbiye işlemleri görmüş Ne 30/1 iplik numarasından %100 viskon elyafından üretilmiş 4 tip süprem kumaş kullanılmıştır. Aşındırılmamış ve 1000, 2500, 5000 ve 10000 olmak üzere 4 farklı aşındırma devrinde aşındırılmış numune kumaşlar, patlama mukavemeti, nem yönetimi, su buharı direnci ve hava geçirgenliği testlerine tabi tutuldular. Ham-Ön Fikse ve Kasar-Optik beyazlatılmış kumaşlar ayrı ayrı olarak değerlendirilmiştir. Sonuçların değerlendirilmesinde ise Design Expert istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak; Kumaş özelliklerinin kumaşın performans özelliklerine etkisi, aşındırma devir sayısının etkisinden daha fazla çıkmıştır. Yapılan terbiye işlemleri ile kumaşların patlama mukavemetlerinin azaldığı, ham kumaştaki safsızlıkların giderilmesiyle nem iletimi değerlerinin genel olarak iyileştiği ve bağıl su buharı direncinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Viscose fiber; pine, beech, spruce, poplar, such as cellulose obtained from the high rate of cellulose trees, is produced by chemical processing is a type of staple fiber produced artificially. In this study, 4 types of knitted fabric produced from 100% viscose fiber from yarn number Ne 30/1 which has been treated with different finishing processes such as raw, bleaching, pre-fixed and optical bleaching were used. Non-abraded and abraded sample fabrics in 4 different abrasion cycles of 1000, 2500, 5000 and 10000 were subjected to burst strength, moisture management, water vapor resistance and air permeability tests. Raw-Pre-Fix and Bleach-Optic bleached fabrics were evaluated separately. In the evaluation of the results, Design Expert statistical package program was used. As a result; The effect of the fabric properties on the performance characteristics of the fabric was more than the effect of abrasion speed. It was observed that the explosion strength of the fabrics decreased with the finishing processes, the moisture conduction values were generally improved and the relative water vapor resistance increased by removing the impurities in the raw fabric.