Kırsal kalkınmaya etki eden başlıca sosyo-ekonomik ve mekansal faktörlerin analizi ve uygun kırsal kalkınma seçeneklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A study on the analysis of main socio-economic and spatial factors affecting rural development and determination of appropriate rural development alternatives
  1. Tez No: 560665
  2. Yazar: FATİH ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL AKIN OLGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kırsal Kalkınma, Sosyo-Ekonomik Faktörler, Mekansal Faktörler, Faktör Analizi, Kırsal Yatırımlar, Rural Development, Socio-Economic Factors, Spatial Factors, Factor Analysis, Rural Investment
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırmada, Küçük Menderes Havzası'nda bulunan 5 ilçeye bağlı 20 köyde kırsal kalkınmaya etki eden sosyo-ekonomik ve mekansal faktörler incelenmiş ve kırsal kalkınmaya yönelik seçenekler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında 171 hanehalkı temsilcisi ve 20 muhtarla görüşülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre yatırım öncelikleri arasında eğitim hizmetleri ilk sırada yer almıştır. Ova köylerinde merkeze yakınlık, dağ-yamaç köylerinde ise doğal güzellikler güçlü yön olarak öne çıkmaktadır. Ova köylerinde sulama suyu yetersizliği, dağ-yamaç köylerinde ulaşımdaki zorluklar zayıf yön olarak tespit edilmiştir. Kooperatifleşme tüm köylerde gelecek için bir fırsat olarak görülmektedir. Köyler için en büyük tehdidin ise göç olduğu ortaya çıkmıştır. Kırsal kalkınmaya etki eden sosyo-ekonomik ve mekansal değişkenlere ilişkin yapılan faktör analizinde merkeze uzaklık, büyükbaş hayvancılık faaliyetleri, arazi varlığı ve niteliği, barınma olanakları, eğitim hizmetleri, uzmanlık, sağlık hizmetlerine erişim, gelir ve yol altyapısı olmak üzere dokuz faktör belirlenmiştir. Araştırma bölgesinde yapılacak kırsal kalkınma çalışmalarında bu faktörlerin göz önünde bulundurulması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, socio-economic and spatial factors affecting rural development in 20 villages of 5 provinces in Küçük Menderes Basin were examined and tried to determine rural development options. Within the scope of the study, 171 household representatives and 20 village headman were interviewed. According to the results of the research, education services ranked first among the investment priorities. The proximity to the center in the plain villages and the natural beauties in the mountain-slope villages stand out as strong sides. The lack of irrigation water in the plain villages and the difficulties in transportation in mountain-slope villages have been identified as weak features. Co-operatation is seen as an opportunity by all peasants in the future. Migration is seen as the greatest threat. According to the results of the factor analysis on socio-economic and spatial variables affecting rural development, nine factors were identified, namely distance to the center, cattle livestock activities, land existence and quality, accommodation opportunities, education services, expertise, access to health services, income and road infrastructure. It may be suggested to consider these factors in the rural development studies to be carried out in the research area.