Sağlık meslek lisesi öğrencilerinin yazılı anlatım becerileri üzerine bir inceleme
A research on the students' writing expression abilities of health vocational high school
  1. Tez No: 560695
  2. Yazar: ŞÜKRAN TORUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜN KOÇER, DOÇ. DR. DİLEK CERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı Anlatım, Yazım ve Noktalama Kuralları, Anlatım Bozuklukları, Written narration, Spelling and Punctuation Rules, Written Expression Ambiguity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırma Sağlık Meslek Lisesinde eğitim öğretim gören ebe, hemşire ve sağlık bakım teknisyeni adaylarının yazılı anlatım becerilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubunu Gölpazarı Güner Orbay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi onuncu sınıf öğrencilerinden toplam 62 öğrenci oluşturmaktadır. Bu araştırmada öğrencilere beş farklı konu başlığı verilmiş ve öğrencilerin isteği göz önüne alınarak bunlardan en çok tercih edilen konu seçilmiştir. Öğrencilerden seçilen konu ile ilgili bir metin yazmaları istenmiştir. Öğrencilerin oluşturdukları metinlerden hareketle veriler elde edilmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde problem durumu, araştırmanın amacı, önemi, sınırlılıkları ve varsayımlara; ikinci bölümde kuramsal açıklamalar ve ilgili araştırmalara; üçüncü bölümde araştırmanın modeli, evren ve örnekleme, verilerin toplanması ve analizine yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, yazılı dokümanlardan elde edilen bulgulara ve yorumlara yer verilmiştir. Sonuç ve öneriler bölümünde ise elde edilen sonuçlara ve bu sonuçlardan yola çıkılarak yapılan hataları en aza indirmek için önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the written narration abilities of midwife, nurse candidates and health care technicians. The study group consisted of a total of 62 students who are 10th Grade at Güner Orbay Vocational and Technical Anatolian High School. In this research five topic title were given to the students and the most preferred subject is chosen taking into account the students' wishes. Students were asked to write a text about the chosen subject. Based on the texts created by the students, data were obtained. The study consisted of four chapter. In first chapter problem state, purpose of the research, the importance, limitations and assumptions; in the second chapter,to the theoretical explanations and related researchs, in the third chapter it is included research model, universe and sampling, data collection and analysis.In the forth chapter, it is included the findings and comments obtained from the written documents. In the conclusions and recommendations section, it is included that the results obtained and recommendations for minimizing the errors made from these results.