The effects of explicit teaching of metadiscourse markers on writing proficiency of efl students and students' views on the process
Üstsöylem belirticilerinin doğrudan öğretiminin öğrencilerin yazma yeterliliklerine etkisi ve öğrencilerin süreç hakkındaki görüşleri
  1. Tez No: 560701
  2. Yazar: FATMA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE SOFU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstsöylem belirticileri, tutarlılık/uyum, beceri olarak yazma, süreç-tür' e dayalı yazma, Meta-discourse markers (MD markers), coherence/cohesion, writing as a skill, process-genre based writing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmaya esas oluşturan üstsöylem belirticileri yazar ile okuyan arasında iletişimi artırmak için kullanılan dilsel araçlar olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı üstsöylem belirticilerinin doğrudan öğretiminin yabancı dil öğrencilerinin yazma yetkinliklerine etkilerini araştırmaktır. Ayrıca, öğrencilerin süreç hakkındaki görüşleri araştırılmıştır. Katılımcılar Türkiye' de bir devlet üniversitesinde İngilizce öğretmenliği bölümünde öğrenim gören 21 üniversite öğrencisinden oluşmuştur. Öncelikle, problem öğrencilerin yazı yazarken bütünlük sağlamada ve farklı üstsöylem belirticilerini doğru olarak kullanmada sorunlar yaşadıkları olarak belirlendikten sonra, bir öğretim programı hazırlanmıştır. Bu programı uygulamadan önce tek grup olan katılımcılara yazma becerilerini ve üstsöylem belirticileri konusundaki bilgilerini ölçmek amacıyla öntestler uygulanmıştır. Ön testten sonra, yazı yazmada süreç ve tür e dayalı bir yaklaşım benimsenerek bir yazma dersi programı hazırlanmış ve üstsöylem belirticileri doğrudan öğretilmiştir. Eğitimin sonunda, üstsöylem belirticilerinin doğrudan öğretiminin katılımcıların üstsöylem belirticileri hakkında bilgilerine ve yazma becerilerine etkisi olup olmadığını anlamak için katılımcılara öntestler ile aynı olan son-testler uygulanmıştır. Öğrencilerin yazma süreçleri hakkında daha açıklayıcı ve detaylı bilgi sahibi olmak için öğrencilerden yansıtıcı düşünme formları doldurmaları istenmiş ve öğrencilerin bir kısmıyla yarı-yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Veri toplama ve analizi için hem nitel hem de nicel veri toplama araçları ve analiz yöntemleri benimsenmiştir. Ön test/son test sonuçlarını bulmak ve karşılaştırmak için nicel bir analiz yöntemi olan SPSS kullanılmıştır. Katılımcı sayısı, normal dağılım/normal olmayan dağılım gibi faktörler göz önünde bulundurularak hem parametrik hem de parametrik olmayan testler uygulanmıştır. Farklı zaman dilimlerinde toplanan öğrencilerin yansıtıcı düşünme yazıları ve öğrencilerle gerçekleştirilen yarı-yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilen nitel verilerin analizi için, içerik analizi uygulanmıştır. Çalışmanın bulguları göstermiştir ki öğrenciler üstsöylem belirticilerini tanıma ve kullanmada ilerleme kaydetmişlerdir. Bunun yanında, yazma becerilerini geliştirmişlerdir. Öğrencilerin yazma ödevleri ile ilgili yansıtıcı düşünceleri göstermiştir ki yazı yazarken tutarlılık/uyum, dil ve içerikle ilgili meselelere dikkat eden ve eksikliklerini görüp düzeltmeye çalışan öğrenci sayısında artış olmuştur. Son olarak, öğrencilerin yazma becerileri dersinde üstsöylem belirticilerinin doğrudan öğretimi ile ilgili olumlu görüşlere sahip oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Meta-discourse markers, the primary foci of this study, refer to linguistic devices which promote interaction between writer and the audience. The purpose of the present study was to investigate the effects of explicit teaching of meta-discourse markers on EFL students' writing proficiency. Students' views on the process were also searched. The participants (N: 21) were undergraduate students majoring in teaching English as a foreign language at a state university in Turkey. After ensuring that the participants were not able to achieve coherence and cohesion especially usage of a variety of meta-discourse markers correctly in their essay writing, a treatment class was formed. A writing course syllabus, in which process-genre based approach was adopted and meta-discourse markers were taught explicitly, was designed. Before the treatment, two pretests were administered to participants to determine their Metadiscourse marker knowledge and their writing proficiency. After the treatment, same tests were administered to participants as posttests to explore effects of the treatment on participants' metadiscourse knowledge and writing proficiency. In order to gain an indepth understanding of the process, students were asked to reflect on their writing process throughout the term and some of them were interviewed at the end of the term to explore their views on the process. To collect and analyze the data, both quantitative and qualitative data collection tools and analysis methods were employed. To find out and compare pretests/posttests results, SPSS, a quantitative analysis method, was used. Both parametric and non-parametric tests were employed considering the factors like sample size, normal/non normal distribution. As for qualitative data, which were collected through student reflections at different time intervals and semi-structured interviews with them, content analysis was employed. Findings of the study revealed that students made considerable progress in both recognizing and using meta-discourse markers. Besides, they improved their writing as a skill. Students' reflections on writing assignments showed that there was increase in the number of the students who paid attention to issues related to content, language, MD usage in essay writing, coherence/cohesion and attempted to improve their writing. Lastly, it was found that students were content with being exposed to explicit teaching of meta-discourse markers in writing class.