Marka yönetim süreci, yiyecek ve içecek işletmelerine yönelik bir uygulama: Tadında Anadolu örneği
A brand management process implementation for food and beverage establishments
- Tez No: 560881
- Danışmanlar: PROF. DR. AKIN MARŞAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, marka yönetimi, marka yönetimi süreci, gıda işletmeleri
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Marka yönetim süreçlerini incelerken bu süreçlerin gıda sektörü ve gıda işletmeciliği açısından geri dönüşlerini araştırılmıştır. Bu şekilde çalışmada, gıda işletmelerinin sürece ve müşterilerin de gıda işletmelerine dair bakış açısını gözlemlemek ve değerlendirmek üzerine odaklanılmıştır Bununla birlikte araştırmada, yiyecek ve içecek sektörde marka yönetim sürecinin içerisindeki tarafların, üretici ya da satıcılarla tüketicilerin karşılaşması sonucunda, marka yönetimi ile markanın mevcut haline dair tarafların yaklaşımlarını değerlendirilmiştir.. Özellikle de amaç tüketicilerin, hizmet anlayışları dâhilinde gıda işletmelerini nasıl değerlendiriyorlar. Bu süreçtde müşterilerin yaklaşımları gıda işletmelerinin, marka yönetimi süreci aracılığıyla müşterileri ne şekilde hizmetler sunduğu, hangi hususlara önem verdiği ve bunlara tüketicilerin reaksiyonlarının ne şekilde geliştiği anlaşılmaya çalışılmıştır. Aynı zamanda gıda işletmelerindeki yöneticilerini gözlem ve tecrübelerine dair bilgi edinilerek gıda işletmelerin marka yönetim sürecinin ne şekilde işlediği ve tüketicilerin buna reaksiyonlarının ne yönde gözlemlendiği anlaşılmaya çalışılmaktadır. Araştırma yöntemi olarak Derinlemesine Mülakat yöntemi benimsenmiştir. Birincil kaynak olarak Niteliksel Yöntemlerden Fenomenoloji tercih edilmiştir. Bu doğrultuda müşteri ve yöneticiler üzerinde görüşmeler yapılmıştır. İkincil kaynak olarak yayınlanan kitaplardan toplanan tüm bilgiler, bilimsel araştırmalar, makalelerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
While the brand management processes were being studied the feedbacks of these processes in terms of the catering sector and catering companies were researched. In this study, we focused to observe and evaluate catering establishments' and customers' points of view. In addition, in the food and beverage sector, the brand management and brand management approaches were evaluated by the parties involved in the brand management process. In particular, the goal this study is to review customers' evaluation about catering establishments. In this process, customers' approaches, catering establishments service types with the brand management process, the issues they care about and customers' reactions have been evaluated. At the same time, it has been tried to be understood how the brand management process of food enterprises and how the reactions of consumers are observed by obtaining information about the observations and experiences of the managers in food enterprises. In-depth interview method has been indigenized as a research method. Phenomenology from Qualitative Methods was preferred as primary source. For this purpose, interviews have been made with customers and managers. All information collected from books which published as a secondary source, in addition, scientific researches and articles were used. Keywords; Brand, Brand Management, Brand Management Process, Catering Companies.