A study of the strategies used by companies creating a distinctive brand image through the use of strategic terminology in product and service naming for differentiation and image building
Firmaların ürün ve hizmet isimlendirmede stratejik terminoloji kullanarak ayrışması ve bu yöntemle oluştuşturdukları marka imajı stratejilerinin incelenmesi
- Tez No: 810035
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞAH AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Reklamcılık, İletişim Bilimleri, Linguistics, Advertising, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: marka isimlendirme, terminoloji, pazarlama terminolojisi, tutarlılık, marka yaratma, marka yönetimi, ürün terminolojisi, marka terminolojisi, markalaşma, hizmet teminolojisi, ürün isimlendirme, terminoloji ile farklılaşma, yerelleştirme, uluslararasılaştırma, globalleşme, ihracat, pazarlama, kültürel pazarlama, microsoft, facebook, meta, sony, şişecam, terminology, strategic terminology, marketing terminology, consistency, branding, brand management, product terminology, product naming, brand terminology, brand names, product names, service terminology, marketing, brand image, corporate content, internationalization, localization, image building, microsoft, facebook, meta, sony, şişecam
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Ürün ve hizmetlerin isimlendirmede stratejik terminolojinin kullanımı, şirketleri rakiplerinden ayıran ayırt edici bir marka imajı yaratmak için giderek önem kazanmaktadır. Marka için yaratıcı bir adlandırma için genellikle ciddi bir çaba harcanırken, ürün veya hizmet terminolojisi ve isimlendirilmesi için tutarlı terminolojinin önemi genellikle göz ardı edildiği gözlemlenmektedir. Bu çalışma, sektöründe başarılı şirketlerin marka, ürün ve ürün özellikleri için benzersiz ve tutarlı terminoloji içeren kapsamlı bir marka yaklaşımı geliştirmek için kullandıkları stratejileri incelemektedir. Teknoloji, moda, yiyecek ve içecek dahil olmak üzere çeşitli sektörlerden bir literatür taramasına ve örnek ürün ve hizmet incelemelerine dayanan bu tez, şirketlerin aynı teknoloji ürünleri için farklı terminolojiler kullandıklarına dair kanıtlar sunmaktadır. Literatür taraması, stratejik terminoloji geliştirmenin hedef kitle, markanın değerleri ve kişiliği hakkında derin bir anlayış gerektirdiğini ortaya koymaktadır. Bu tezde Microsoft, Facebook, Sony ve Şişecam yöneticileriyle terminoloji yönetimi stratejisini, terminoloji oluşturma sürecini ve bu şirketlerin attığı uluslararasılaştırma ve yerelleştirme adımlarını keşfetmek için yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeleri içermektedir. Röportajlar, hedef kitleyi anlamanın ve terminolojinin, uluslararasılaştırma ve yerelleştirme aşamalarını dikkate almanın önemini vurgulamaktadır. Bu çalışma aynı zamanda şirketlerin teknolojilerini, ürünlerini ve hizmetlerini isimlendirirken bu isimlerin marka imajı ile paralel olması konusunda büyük özen gösterdiğine dair kanıtlar sunmaktadır. Bu görüşmelerden alınan bilgiler dahilinde özgün ürün terminolojisi oluşturma sürecinin araştırma geliştirme aşamasıyla başladığı anlaşılmaktadır ve bu sürece dahil olan paydaşlar şirketten şirkete değiştiği de gözlemlenmiştir. Bu sürece pazarlama, yerelleştirme, içerik ekipleri, mühendislik ve araştırma ve geliştirme ekipleri sürece dahil olabilmektedir. Genel olarak bu tez, marka, ürün ve ürün özellikleri için benzersiz ve tutarlı terminoloji içeren kapsamlı bir markalaştırma yaklaşımının önemini vurgulayarak marka bilinci oluşturma konusundaki bilgi birikimine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Sektör yöneticileriyle yapılan röportajlar, stratejik ürün ve hizmet terminolojisini kullanarak ayırt edici bir marka kimliği geliştirmek isteyen şirketler için değerli bilgiler ve pratik öneriler sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The use of strategic terminology in product and service naming is crucial for creating a distinctive brand image that sets companies apart from competitors. While brand naming is often prioritized, the importance of consistent terminology for product features and names is often overlooked. This study examines the strategies used by successful companies to develop a comprehensive approach to branding that includes a unique and consistent terminology for the brand, product, and product features. Drawing on a literature review and case studies from a variety of industries, including technology, fashion, and food and beverage, this thesis provides evidence that companies use different terminologies for the same products of Technologies. The literature review reveals that the development of strategic terminology requires a deep understanding of the target audience, as well as the brand's values and personality. The thesis includes semi structured in-depth interviews with executives from Microsoft, Facebook, Sony, and Sisecam to explore the strategy of terminology management, the terminology creation process, and the internationalization and localization steps taken by these companies. The interviews highlight the importance of understanding the target audience and considering the internationalization and localization of terminology. This study also provides evidence that companies show extensive care in naming their technologies, products, and services, and keep it in line with their brand image. The process of creating unique product terminology starts with the research and development stage, and the stakeholders involved in this process vary from in every company where marketing, localization, content teams, engineering, and research and development teams can be involved in the process. Overall, this thesis contributes to the existing body of knowledge on branding by highlighting the importance of a comprehensive approach to branding that includes a unique and consistent terminology for the brand, product, and product features. The interviews with industry executives provide valuable insights and practical recommendations for companies seeking to develop a distinctive brand identity through the use of strategic product and service terminology.