Continious-flow photocatalytic reactor for the percisely controlled depositionof metallic nanoparticles
Metaliknanoparçacıkların tam kontrollü biriktirilmesi için kullanılan sürekli akışlı fotokatalitik bir reaktör
  1. Tez No: 560898
  2. Yazar: MIRSAJJAD MOUSAVI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMİYE ALKAN GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Platin nanoparçacıklar, Altın nanoparçacıklar, TiO2 nanokompozit, Metalik nanoparçacıklar, Kısmen indirgenmiş grafen oksit, Fotokatalitik biriktirme, Sürekli akışlı reaktör, Fotobiriktirme, Platinum nanoparticles, Gold nanoparticles, TiO2 nanocomposite, Metallic nanoparticles, Partially reduced graphene oxide, Photocatalytic deposition, Continuous-flow reactor, Photodeposition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Nanomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Abstract: Bu projede, yeni sürekli akışlı fotokatalitik reaktör yardımı ile birçok fotokatalitik malzeme üzerine farklı soy metal nanoparçacıklarının fotobiriktirme uygulanması çalışıldı. Tekil ve homojen bir şekilde dağılmış parçacıklar içeren üç farklı kompozit sistem (Pt/ grafen, Pt/ TiO2 ve Au/ TiO2) bu reaktör tarafından üretildi ve.sentez optimizasyonu stratejisinin yanısıra fotobiriktirme mekanizması da tartışıldı. Fotokatalistin atma ve kontrollü uyarılması ile fotokatalist altlık üzerine metalik nanoparçacıkların tam biriktirilmesi gerçekleştirildi. Reaktörün tekrarlı üretimi ve çalışması için genel bilgiler ayrıntılı olarak verildi. Sentez metodu ve teknik bilgiler değişik açılardan kapsamlı olarak açıklandı. Ultraviyole (UV) dozunun fotobiriktirme işlemi ve maruz kalma uzunluğu üzerindeki rolü araştırıldı ve her bir kompozit sistemin karakteristik fotobiriktirme davranışı sağlandı. Son ürünü karakterize etmek amacıyla; morfoloji, parçacık boyutu dağılımı, kompozisyon ve fotobiriktirme reaksiyonu oranını belirlemek için sırasıyla FE-SEM, TEM, XPS, ve ICP-OES kullanıldı. Şu andaki çalışmamız, yukarıda belirtilen nano-kompozit sistemler için optimize edilmiş fotobiriktirme parametreleri ile kapsamlı bir strateji sunmamasına rağmen, platin ve altın gibi soy metallerle TiO2 yarı iletken altlık için geliştirilen sürekli akışlı fotokatalitik reaktörün kabiliyeti kanıtlandı ve bilgi zenginleştirildi.
Özet (Çeviri)
Abstract: In this project, applicability of photodeposition of different noble metal nano-particles on various photocatalyst materials by means of a novel continuous-flow photocatalytic reactor has been studied. Three different composite systems (Pt/graphene, Pt/TiO2, and Au/TiO2) with monodisperse and uniformly distributed particles were produced by this reactor, and the photodeposition mechanism, as well as the synthesis optimization strategy, were discussed. By the pulsed and controlled excitation of the photocatalyst, precise deposition of metallic nanoparticles on photocatalyst substrate was achieved. Guidelines for the replication of the reactor and its operation were provided in detail. The synthesis methods and their technical aspects were described comprehensively. The role of the ultraviolet (UV) dose on the photodeposition process and exposure length were investigated and the characteristic photodeposition behavior of each composite system were provided. To characterize the final products, FE-SEM, TEM, XPS, and ICP-OES were used to identify morphology, size distribution, composition, and photodeposition reaction ratio, respectively. Although our current work does not yield a comprehensive strategy with optimized parameters of photodeposition for the abovementioned nano-composite systems, capability of the developed continuous-flow photocatalytic reactor for TiO2 semiconductor substrate with platinum and gold noble metals was proved, and knowledge was enriched.