Mülteci çocukların hukuki statüsü
Legal status of refugee children
- Tez No: 573667
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sığınma, Mülteci Çocuk, Uluslararası Koruma, Geçici Koruma, Asylum, Refugee Child, International Protection, Temporary Protection
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çocukların, başka bir ülkeye sığınmaya iten koşulları deneyimlemelerinin olumsuz etkilerini taşımaları muhtemeldir. Bunun yanı sıra çocukların sığınma ülkesinde yeni ve çoğu zaman belirsiz bir yaşama ayak uydurmaya çalışmak zorunda kalmaları da kaçınılmazdır. Fiziksel ve psikolojik olarak henüz gelişmekte olan bu grubun tüm bu zorluklardan yetişkinlerden daha çok etkileneceği ise bir gerçektir. 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Cenevre Sözleşmesi'ne göre, hem yetişkinler hem de çocuklar için mülteci olabilme şartları aynıdır. Ancak çalışma konumuz çocuklar olduğundan bu kriterler, onların özelinde ve özellikli durumları esas alınarak incelenecek ve bu koşulların pratikte, yetişkinlerle çocuklara aynı şekilde uygulanıp uygulanmadığı üzerinde durulacaktır. Sığınmak üzere bir ülkeye gelen kişinin statüsü ile alakalı bütün süreçlerde korunması esastır. Bu kişilerin çocuk olması halinde de üstün yararlarının ve Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde yer alan diğer temel ilkelerin iltica ve sığınma usulüne ilişkin uygulamalarda gözetilmesi zaruridir. Çalışmamızın bölümleri, genel olarak çocukların mültecilik statülerinin belirlenmesi kriterlerine ve usulüne ayrılmıştır. Temel mülteci kavramlarının yanı sıra çalışma konumuzun mülteci çocuklar gibi hassas bir konu olması nedeniyle çocukları koruyan başlıca düzenlemelere de çalışmamızda yer verilmiştir. Özellikle 2011 yılından sonra Suriye vatandaşlarının ülkelerindeki iç karışıklıklardan ötürü ülkemize sığınmaları sonucunda, bu sığınmacıların büyük bir çoğunluğunu oluşturan çocukların durumlarının değerlendirilmesi adına geçici koruma statüsüne ilişkin şartlar da çalışmamıza dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Children are likely to have the negative effects of experiencing conditions pushing them into an asylum to another country. Besides, it is also inevitable that children will have to try to adapt to a new and usually uncertain life in the country of asylum. It is a fact that this group, which is still developing physically and psychologically, will be more affected by these difficulties than adults. According to the Geneva Convention as to Legal Condition of Refugees dated 1951, conditions of being a refugee are the same both children and adults. Nevertheless, by reason of the fact that our subject of study is children, these criteria will be analyzed in the way specific to them and on the basis of their specific situation, and the issue of whether those conditions are put into practice in the same way for adults and children will be dwelt on. It is essential for a person coming to a country of asylum to be protected in all processes related to their status. In case that those individuals are children, it is necessary to regard their best interests and other fundamental tenets in the Convention of the Rights of the Child in asylum and refugee procedures. The sections of our study are generally divided into criteria and procedures for determining the refugee status of children. On the virtue of the fact that our subject of study is such a delicate issue as refugee children, the primary regulations protecting children are included in our study, in addition to basic refugee concepts. Especially, after 2011, in consequence of the immigration of Syrian citizens to our country due to the domestic conflicts in their homeland, conditions relating to temporary protection status in terms of the assessment of the status of children, a large majority of those refugees, are included in our study.