Geçici koruma statüsündeki Suriyeli çocukların eğitim sürecindeki toplumsal uyum sorunları: Burdur örneği
Social adjustment problem in the education process of the Syrian children under temporary protection status: Burdur sample
- Tez No: 529806
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAD ÖZSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Göç, Geçici koruma statüsü, Suriyeli çocuklar, Sığınmacı, Uyum, Eğitim, Migration, Refugee, Syrian children, Asylum, Integration, Education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Son yıllarda geçici koruma statüsündekiler bir problem halini almıştır. Geçici koruma statüsündekilerin topraklarını terk etme nedenleri arasında savaşlar birinci sıradadır. Suriye ve Irak'ta çıkan savaşlardan dolayı büyük bir göç dalgasıyla insanlar evlerini terk etmek zorunda kalmış ve geçici koruma statüsü konumunda yer almak zorunda kalmışlardır. Türkiye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ve Avrupa'ya geçici koruma statüsündekilerin akını başlamış ve birçok sosyolojik problemi beraberinde getirmiştir. 2011 yılında Suriye'deki iç savaştan dolayı üç milyona yakın insan Türkiye'ye göç etmiştir. Suriyelilerin önemli bir bölümü güvenlik nedeniyle ülkelerinden ayrılmışlardır. Kamplarda kalan geçici koruma statüsündekilere çeşitli imkânlar sunulurken, kayıt dışı olanlar bu hizmetlerden yararlanamamaktadır. Bu açıdan geçici koruma statüsündeki bireyleri önce acil yardım ve daha sonra ise rehabilitasyon hizmetleriyle desteklemek gerekmektedir. Çünkü geçici koruma statüsündeki konumunda olan bireyler suistimale açık şartlarda yaşamaktadırlar. Göçle gelen Suriyeli nüfusunun yarısından çoğunu çocuklar oluşturmaktadır. Çocuklar için sığınma sürecinin oldukça zor olduğu söylenebilir. Özellikle kendi ülkelerinden farklı bir çevrede bulunmaları uyum sorununu da beraberinde getirmektedir. Geçici koruma statüsündeki çocuklar için zorunlu olarak göç ettikleri ülkedeki önemli hususlardan birisi eğitimdir. Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 22. Maddesinde göçmen çocukların eğitimi hakkından açıkça söz edilmiştir ve bu madde özellikle çocukların eğitimi için taraf devletlere yükümlülükler yükler. Geçici koruma statüsündekilere temel eğitim konusunda yurttaşlara sağlanan olanakların aynının sağlanması öngörülmüştür. Bu çalışmada Suriyeli çocukların toplumsal uyum hususlarına ilişkin sorunlar Burdur örneği üzerinden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, refugees have become a serious problem and wars have been among the first reasons for refugees to leave their land. Our country has started a massive refugee flow to Turkey, especially to the Middle East countries and Europe, and brought together many sociological problems. Nearly three million people migrated to Turkey in 2011 due to the civil war in Syria. While the various refugees in the villages have various opportunities, those who are unregistered can't benefit from these services. It is necessary to support the refugee status with emergency aid first and then rehabilitation. Because individuals who are refugees live on conditions that are subject to suicide. Half of the Syrian population make up the majority of children. It can be said that the process of asylum for children is difficult. One of the most important issues in the country where refugee children are compulsorily refugees is education. Article 22 of the United Nations Convention obligates States parties to educate children, those which are openly addressed by refugees. In the area of the right to education, it is envisaged that the opportunities provided to citizens for basic education for refugees will be maintained. In this study, problems related to educational issues of Syrian children and the solution proposal for these problems were evaluated.