İş yaşamında yöneticiye güvenin çalışanın motivasyonuna etkisi: Kuyumcukent çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of trust to the manager on employee motivation in business life: A research on the employees of the Kuyumcukent
- Tez No: 561016
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİH GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güven, Motivasyon, Yönetici, Yöneticiye Güven, Çalışan Motivasyonu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Motivasyon, işletmeler ve çalışanlar açısından amaçlara ulaşmada etkili bir araç olmasından dolayı çok önemlidir. İşletmeler motivasyon aracıyla, çalışanlardan yüksek performans, bağlılık ve verimlilik elde etmektedirler. Yüksek performans, bağlılık ve verimlilik ise işletmenin amaçlara ulaşmasını ve bir çok problemin çözümünü kolaylaştırmaktadır. İşletmeler, motivasyonun sağladığı imkanlardan dolayı rekabete, ürün geliştirmeye, pazar payını artırmaya ve büyümeye yönelik olarak işletme kaynaklarını daha fazla etkin kullanmaya zaman ayırabilmektedir. Diğer yandan çalışanlar, motivasyon aracıyla örgüt içinde veya bireysel anlamda yaşanılan zorluk ve olumsuzlukların üstesinden gelmekte daha başarılı olmaktadır. Bu başarı, çalışanların psikolojik, fizyolojik ve sosyolojik amaç, ihtiyaç ve beklentilerinin karşılanmasını kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla motivasyon, bireysel ve örgütsel amaçlara ulaşmada, kompleks olan insan faktörünün anlaşılmasında ve birey-örgüt bütünleşmesini ideal anlamda sağlanmasında vazgeçilmez bir etkiye sahiptir.Bununla birlikte motivasyon kavramı, motivasyonun oluşumunda ve devam etmesinde büyük bir etki gücüne sahip olan“güven”kavramıyla, özellikle“yöneticiye güven”kavramıyla ilişkilendirilerek açıklanmıştır. Yöneticiye güven kavramı, bir yandan motivasyon araçlarını“belirleyen”,“uygulayan”ve“değerlendiren”unsurun özellikle yönetici olması yönüyle, diğer yandan yöneticilerin görev ve sorumlulukları, yetkileri, güç ve otorite imkanları yönüyle işletmelerdeki karar ve uygulamalar üzerindeki etkinliği yönüyle önemlidir. Yöneticilerin kararları, uygulamaları ve davranışlarının“güven”çerçevesinde olması halinde, işletmelerde motivasyon, önemli derecede uygulanma imkanı elde edecektir. Bu çalışmada, yöneticinin faaliyet ve davranışlarının güven çerçevesinde olması halinde, çalışanların daha fazla motivasyon kazanacakları ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu çerçevede çalışmanın birinci bölümünde yönetici, güven ve motivasyon kavramları, tanımı, önemi, güvenin temelleri ve çeşitleri; ikinci bölümde örgütsel güven kavramı, tanımı, ilgili olduğu kavramlar, boyutları, örgütsel güvenin öncelleri, etkileyen faktörler, sonuçları ve örgütsel güven konusundaki kuramlar; üçüncü bölümde motivasyon süreci, ilgili olduğu kavramlar, motivasyonu artırıcı faktörler, yönetici davranışları ve motivasyon kuramları; dördüncü ve son bölümde ise yöneticiye güvenin çalışanın motivasyonu üzerindeki etkisi, Kuyumcukent çalışanları üzerinde yapılan bir uygulama çalışması ile ele alınmıştır. Bunun için Kuyumcukent'te bulunan firmalarda çalışan 384 kişiye anket uygulanmış, veriler“Spss for Windows 15.0”istatistik programı ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Motivation is very important because it is an effective tool for achieving goals in terms of businesses and employees. Businesses attains high performance, commitment and efficiency through a motivational tool from their employees. High performance, loyalty and efficiency facilitates achieve to business objectives and the solution of many problems. Because of the opportunities provided by motivation, businesses can take time to more effectively use their business resources to compete, to develop products, to increase market share and to grow. On the other hand, employees are more successful in overcoming difficulties and negativities in the organization or in the individual sense because of their motivation effect. This success makes it easier for employees to meet their psychological, physiological and sociological goals, needs and expectations. Therefore, motivation is an essential element in achieving individual and organizational goals, understanding the complex human factor and achieving the integration of individuals and organizations in an ideal sense. However, the concept of motivation is explained by associating with the concept of“trust”and especially with the concept“trust to manager”having the power of a great influence in the formation and continuation of motivation. The concept of the trust to manager is important because managers are people who identify, implement and evaluate motivational tools and due to the effectiveness on decisions and practices in enterprises of managers duties and responsibilities, powers, power and authority facilities. The decisions of the Managers, practices and behaviors within the framework of“trust”will provide a significant motivation to enterprises. In this study, it was aimed to reveal that employees will gain more motivation if the activities and behaviors of the manager are in the frame of trust. In this context, the first part of the study determined the definition and the importance of the concepts the manager, trust and motivation, fundamentals of trust and types of trust. İn the second part the concept of organizational trust, its definition, related concepts, dimensions, priorities of organizational trust, factors affecting, results and theories about organizational trust were determined. İn the third part, motivation process, related concepts, factors that increase motivation, executive behaviors and motivation theories were determined. İn the fourth and final section, the effect of trust to manager on the motivation of the employee was determined by an application study on the employees of the Kuyumcukent. For this purpose, 384 people working in the companies in Kuyumcukent were surveyed and data were analyzed with SPSS for Windows 15.0 statistical program. Keyword:Trust, Motivation, Manager, Trust to Manager, Employee Motivation