18.yüzyılda Rodos'ta gemi inşası (1770-1792)
Shipbuilding in Rhodes in the 18th century (1770-1792)
  1. Tez No: 561020
  2. Yazar: HÜSEYİN KICALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ÖZDEMİR GÜMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kalyon, Rodos, Tersâne-i 'Âmire, 1770 Çeşme Deniz Savaşı, Gemi, Donanma, Galleon, Rhodes, Tersâne-i 'Âmire, 1770 Çeşme Marine Warfare, Ship, Navy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Akdeniz'de uzun yıllar hüküm süren Osmanlı Devleti, güçlü bir donanmaya sahip olabilmek için başta İstanbul olmak üzere birçok noktada gemi inşa faaliyetlerini sürdürmüştür. Çalışmamızda bu merkezlerden biri olan Rodos'ta Osmanlı donanması için gemi inşa süreci 1770-1792 tarihleri ile sınırlı tutularak incelenmektedir. Tezin birinci bölümünde Osmanlı'da kullanılan kürekli ve yelkenli gemiler ve bu gemilerin inşası hakkında bilgi verilmekte, ikinci bölümde de söz konusu tarihler arasında Rodos'ta donanma için inşa edilen gemiler açıklanmaktadır. Bu çalışmada 1768-1774 Osmanlı- Rus Savaşı sırasında meydana gelen 1770 Çeşme Deniz Savaşı'ndan sonra 1787-1792 tarihinde yine Rusya ile yapılan savaşa kadar olan süreçte Rodos'taki gemi inşa faaliyetleri işlenmiştir. Böylece Osmanlı Devleti'nin Akdeniz ve Karadeniz'de karşı karşıya geldiği Rus deniz gücü karşısında donanmasını güçlendirmek üzere nasıl bir politika izlediği Rodos örneğinde incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, reigned for long years in the Meditterrenean Sea, maintained ship building in many centers, especially in İstanbul to have a strong navy. In this study, ship building for the Ottoman Navy in Rhodes, oneof these centers, is analysed by norrowing down between 1770 and 1792. İn the first part of the thesis, the information about oared ships and sailing ships used in the Ottoman Navy and building processes of these ships is given. In the second part of the thesis, ships built for the navy in Rhodes from Çeşme Marine Warfare, occured during Ottoman- Russian War between 1768 and 1774, to another Ottoman- Russian fight occured between 1787 and 1792 is studied. In this way, how a policy the Ottoman Empire pursued to strengthen their navy aganist the Russian they faced in both Meditterrenean Sea and Black Sea is studied.