Kentsel imge ve siluet bağlamında park otel ve çevresinin tarihsel dönüşümü
Historical transformation of park hotel and its environment in the context of urban image and silhouette
  1. Tez No: 561057
  2. Yazar: BEGÜM ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK DOĞRUSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Park Otel, siluet, Beyoğlu, Park Hotel, silhouette, Beyoglu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Park Otel, Beyoğlu'nda günümüzde“Park Bosphorus”adıyla bilinen, ilk olarak 1890 yılında İtalyan Sefareti olarak inşa edilen yapıdır.Park Otel 1897 yılında Osmanlı Hariciye Nezareti olarak kullanılmaya başlanmış, 1930 yılında otele dönüşmüş ve 1979 yılında da kapatılmıştır.Özellikle bu tarihten sonra geçirdiği dönem, mimarlık tarihi ve İstanbul şehircilik belleği açısından önemli bir sembol yapı olmasına sebep olmuştur.“Park Otel ve Çevresinin Tarihsel Dönüşümü”adlı çalışmada, Park Otel'in geçirdiği dönüşüm incelenirken sadece tek yapı olarak ele alınmamış, bulunduğu bölge olan Beyoğlu'nunda 18.yy'dan itibaren geçirdiği dönüşümler kısaca incelenmiştir.Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde; Park Otel'in bu araştırmaya konu olmasındaki asıl sebep açıklanmaya çalışılmıştır.Araştırmada ana öğe Park Otel olarak görünsede, bir dönem temsil ettiği ve hala kentsel bir problem olan siluet ve yükseklik kavramına dikkat çekilmek istenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; Beyoğlu'nun 18.yy'dan itibaren gelişimi ile başlanmış, Pera ve Beyoğlu bölgesinde yerleşimin nasıl genişlediği, 19.yy ile başlayan batılılaşma girişimleri, ilk kentsel planlama çalışmaları ve belediye örgütlenmeleri, sarayın Dolmabahçe'ye taşınması ve eski mezarlık alanlarının iskana açılmasıyla Park Otel'in bulunduğu Ayazpaşa'ya doğru büyüme anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde; Park Otel'in ilk yapımından itibaren 1979 yılında otel işletmesinin kapatılmasına kadar olan süreçte, hem Park Otel özelinde hemde Beyoğlu'nda olan gelişmeler ele alınmıştır.İtalyan Sefareti olarak inşa edilen yapının otele dönüşmesindeki etkenler, Beyoğlu'nda otelciliğin gelişimi, Erken Cumhuriyet döneminde Beyoğlu ve Dolmabahçe bölgesinin gelişimi, II.Dünya Savaşı sonrası Beyoğlu'nda turizm potansiyelinin büyümesi ve Park Otel'in kapanış süreci ortaya anlatılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde; 1980 yılından günümüze kadar olan süreç incelenmiştir.1980 sonrası değişen yönetimin kente olan etkileri ve Park Otel'in tarihi binasının yıkılmasının ardından yerine inşa edilmeye başlanan yapının durdurulması için verilen hukuki mücadele ortaya konmuştur.Daha sonra 1994 yılında yapımı durdurulan Park Otel'in 2011 yılında başka bir proje ile tekrar yapımına başlanması ve 2013 yılında hizmete açılmasına kadar olan gelişmeler ele alınmıştır. Çalışmanın değerlendirme ve sonuç bölümünde; Park Otel ile gündeme gelen siluet ve yükseklik konusunun, farklı dönemlerdeki mimari beğeni ve siyasi etkilerle değişkenlik gösteren bir kavram olduğu açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Park Hotel, today known with the name of“Park Bosphorus”, was first built as Italian Embassy in 1890. The Hotel was started to be used as Ottoman Ministry of Foreign Affairs in 1897, was transformed to a hotel in 1930 and was closed in 1979. Specifically from the date of closing, the building of Park Hotel has become an important symbol from point of architectural history and memory of Istanbul's urbanism. Within this study“Historical Transformation of Park Hotel and Its Surrounding”, the transformation of Park Hotel is not considered only as a single structure, but the location of Beyoğlu also briefly examined starting from 18th century. The study consists of five sections. Within the first part; the main reason why Park Hotel was major case of this study was tried to be clarified. Although the main topic of the study is Park Hotel, it was aimed to draw attention to the concept of silhouette and height which is still an urban problem. The second part of the study begins with development of Beyoğlu from the 18th century, the expansion of the settlement in Pera and Beyoğlu region, westernization initiatives beginning with the 19th century, the first urban planning studies and municipal organizations, the transfer of the palace to Dolmabahçe and the opening of old graveyard areas to new settlements through Ayaspaşa where Park Hotel is located, is described. In the third part of the study; from the first construction period of the Park Hotel until the closing of the hotel business in 1979, the developments in both the Park Hotel and in Beyoğlu were reviewed. The factors that transformed the building which was built as Italian Embassy to a hotel, the improvements of hotel management in Beyoğlu, Beyoğlu in the early Republican period and The development of the Dolmabahçe region, the growth of tourism potential in Beyoğlu after the World War II and the closing process of the Park Hotel have been reviewed. Within the fourth part of the study; the period from 1980 until today has been analyzed. The influence of change of municipality management in 1980 to the city and demolishing Park Hotel's historical building, the legal challenges to stop the construction of the new building has been introduced. Afterwards, the period of restarting construction of hotel with a new project where the old project was stopped in 1994 has been reviewed, where the new hotel started operations within 2013. In the evaluation and conclusion part of the study; the silhouette and the building height that became a discussion with the previous Park Hotel project has been tried to be clarified that the silhouette and the building height subjects are variable terms depending on architectural acceptations and political influences within different time periods.