İzoperimetrik eşitsizlikler üzerine
On the isoperimetric inequalities
- Tez No: 561060
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE BAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Taksi düzlem, Çin-dama düzlemi, düzlemi, izoperimetrik eşitsizlik, Taxicab plane, Chinese chekers plane, α-plane, isoperimetric inequality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu tezde, bazı Minkowski geometrilerinde izoperimetrik eşitsizlikler ile ilgili özellikler incelenmiştir. İlk bölümde, Öklidyen düzlem aksiyomları ile Taksi, Çin-dama ve -düzlemi ile ilgili bazı temel kavramlara yer verilmiştir. İkinci bölümde, düzlemde izoperimetrik problemin tarihçesi ve çözümünde kullanılan bazı metodlar ve konveks figürler verilmiştir. Son bölümde, Taksi ve -düzlemlerinde izoperimetrik eşitsizlikler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with some properties related with isoperimetric inequalities in some Minkowski geometries. In the first chapter, Euclid's axioms and some basic notions related with Taxicab, Chinese Checkers and α-geometries are given. In the second chapter, history of isoperimetric problem, some methods used to solve isoperimetric problem in the Euclidean plane and convex figures are given. In the last chapter, isoperimetric inequalities in the taxicab and α-plane are presented.