AB bölgesel politikasında kalkınma ajansları, Türkiye'de kalkınma ajansları ve İstanbul Kalkınma Ajansı uygulaması
Development agencies in the EU regional policy, development agencies in Turkey and İstanbul Development Agency as an example
- Tez No: 561094
- Danışmanlar: PROF. DR. E. ZEYNEP SUDA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Bölge, Bölgesel Politika, Bölgesel Farklılık, Kalkınma Ajansı, İstanbul Kalkınma Ajansı, Region, Regional Policy, Regional Disparity, Development Agency, Istanbul Development Agency
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Avrupa Birliği bölgesel politikası, bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılıklarını azaltmak amacıyla oluşturulmuştur. Üye ülkeler ve bölgeleri arasındaki gelişmişlik farklılıkları, genişleme süreci ile artmıştır. Bu durum, AB'nin bölgesel politikaya daha fazla önem vermesine neden olmuş ve AB, bölgesel kalkınma politikasını yenileyerek bölgesel farklılıkları azaltmaya çalışmıştır. Bölgesel politikanın uygulama anlayışının değişmesi, yeni kurumsal yapıları ortaya çıkarmış, Kalkınma ajansları bölgesel politikanın uygulanmasında önemli yapılardan biri haline gelmiştir. Yerelin artan önemi, yönetişim ve Avrupa Birliği'nin bölgesel politika anlayışının etkisi ile Türkiye'de, bölgesel politikanın etkinliğini artıracak yeni kalkınma araçlarına ihtiyaç duyulmuştur. AB adaylık süreci ile birlikte gelişen yeni bölgesel politika anlayışında, kalkınma ajansları Türk bölgesel politikasında yerini almıştır. Çalışmanın ilk bölümünde Avrupa Birliği'nin bölgesel politikası ve kalkınma ajansları ele alınırken, ikinci bölümde Türkiye'deki bölgesel politika ve bu politika içerisinde kalkınma ajansları incelenmiştir. Son olarak üçüncü bölümde, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The European Union's regional policy was set up to reduce development disparities between member states and regions. The enlargement process has increased the differences between the member states' regions. It has caused the EU to give more importance to regional policy. The European Union has sought to eliminate regional disparities by renewing its regional development policy. Changing the implementation understanding of regional policy has created new institutional structures. Development agencies are one of the important structures in the implementation of regional policy. The increasing importance of the local community, concepts such as governance, the impact of the European Union's regional policy approach have increased the need for new development tools to increase the effectiveness of regional policy in Turkey. Development agencies have become an important part in the new regional policy approach developed by the EU candidacy process. In the first part of the study, regional policy and development agencies of the European Union are discussed and in the second part, Regional Policy and development agencies in Turkey are examined. Finally, in the third part, Istanbul Development Agency (ISTKA) as a implementation of the development agency in Turkey is discussed.