2008 küresel finansal krizin uzun dönemli işsizliğe etkisi ve istihdam politikaları: Avrupa Birliği ve Türkiye karşılaştırması
The impact of 2008 global financial crisis on long term unemployement and employement policy: EU and Turkey comparison
- Tez No: 561104
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ŞİRİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Economics, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşsizlik, Küresel Finansal Kriz, Uzun Dönemli İşsizlik, Unemployement, Global Financal Crisis, Long-Term Unemployement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Küreselleşmenin hız kazanmasından sonra finansal krizler daha sık olmaktadır. Finansal krizler bölgesel ya da sektörel olarak ortaya çıkmaktadırlar. Piyasaların derinleşmesi ve birbirine bağımlı hale gelmesiyle birlikte krizler çok geniş alanlara yayılmaktadır. 2008 yılında Amerika'da konut piyasasında başlayan kriz, önce Amerika ardından dünya geneline yayılmıştır. 2008 küresel finansal krizden hemen hemen tüm makroekonomik faktörler etkilenirken, en çok etkilenen değişken işsizlik olmuştur. Bir yıl içerisinde yatırımlar ve ticarette önemli bir düşüş yaşanmıştır. Bunun sonucu olarak işletmeler devamlılığını korumak amacıyla öncelikle işçileri işten çıkarmışlardır. Küresel kriz süresince işçilerin işten çıkarılmaları işsizlik oranlarının artmasına ve işsizlik süresinin uzamasına neden olmuştur. İşgücü piyasası içerisinde var olan işsizlerden bir yıl ve daha uzun süreli olanlar uzun süreli işsiz olarak nitelendirilir. İşsizlik süresinin bir yıl ve daha fazla olması işsizliği yapısal ve kronik bir sorun haline getirmektedir. Ülkemizde uzun süreli işsizlikle karşı karşıya kalan büyük bir kitlenin olması ancak bu konu hakkında yapılan çalışmaların yetersiz olması bu çalışmanın yapılmasını gerektirmiştir. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinin en büyük işsizlik problemi de uzun süreli işsizliktir. Bu nedenle AB ülkeleri ve Türkiye ele alınarak uzun süreli işsizlik ile ilgili bu çalışma yapılmıştır. Çalışmanın sonucuna göre uzun süreli işsizlik sorunun AB ülkelerinde ve Türkiye'de önemli bir sorun olduğu tespit edilmiştir. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için ise ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarına uygun olarak belirlenecek aktif ve pasif istihdam politikaları ile mümkün olabileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
After the acceleration of globalization, Financial crises has become more common. Financial crises occur regionally or sectorally. In that markets are deepening and becoming interdependent, crises are spreading over large areas. In 2008, the crisis that started in the housing market in the United States, spread first in United States then throughout the world. While almost all macroeconomic factors were affected by the 2008 global financial crisis, the most affected variable was unemployment. Within a year, there was a significant decline in investments and trade. As a result, businesses have dismissed workers priorities to maintain their continuity. The dismissal of the workers during the global crisis cause an increase in unemployment rates and an increase in the duration of unemployment. It is defined as the long-term unemployed who is unemployed for one year or longer than the unemployed in the labor market. Being for year or more, it makes unemployment a structural and chronic problem. Despite the facing large mass long-term unemployment in our country the lack of studies on this subject makes the study necessary. Moreover, the biggest unemployment problem in European Union countries is long term unemployment. Therefore, this study was conducted about the long-term unemployment by taking the European Union countries and Turkey. According to the results of the study, long-term unemployment in the European Union countries and Turkey, has been identified as an important issue. In order to overcome this problem, it is emphasized that the countries can be enabled by active and passive employment policies which will be determined in accordance with their economic and social structures.