Özel eğitim öğretmenlerinin özel eğitim süreçlerinde müzik eğitimi entegrasyonuna ilişkin görüşlerinin incelenmesi
The examination of special education teachers' opinions about music education integration into special education procedures
- Tez No: 561103
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ÖNERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik eğitimi entegrasyonu, özel eğitim, özel eğitim öğretmenleri, Music education integration, special education, special education teachers
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı özel eğitim öğretmenlerinin özel eğitim süreçlerine müzik eğitimi entegrasyonuna ilişkin görüşlerini tespit etmektir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yaklaşımı ile desenlenen araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme protokolü kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları 2017-2018 eğitim öğretim yılında Gaziantep ili Şahinbey ve Şehitkâmil ilçelerinde görev yapmakta olan 14özel eğitim öğretmeninden oluşmaktadır. Yüz yüze görüşmelerden elde edilen veriler içerik analizi yöntemine tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların müzik eğitiminin özel eğitim süreçlerine entegre edilmesine ilişkin pozitif bir tutuma sahip olduğu ancak yeterlik ve farkındalık düzeylerinin düşük olduğu anlaşılmıştır. Bununla birlikte müzik eğitimi için örgütsel koşullar içerisinde destekleyicilerden çok engelleri önceliklendiren katılımcılar teknik, fiziksel ve beşeri kapasitenin güçlendirilmesi yoluyla var olan engelleri aşılabileceğini beyan etmişlerdir. Araştırma sonuçları doğrultusunda bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine the opinions of special education teachers about music education integration into special education procedures. It was designed according to the case study approach among the qualitative research methods and the semi-structured interview protocol was used to collect data. The participants of the study were 14 special education teachers working in Şahinbey and Şehitkâmil districts of Gaziantep province in 2017-2018 educational year. The data obtained from face-to-face interviews were subjected to content analysis method. According to the research results; the participants had positive attitudes towards integrating music education into special education processes but their proficiency and awareness levels were found to be low. Furthermore, the participants who prioritized the barriers rather than the promoters for music education among organizational conditions declared that the existing barriers could be overcome through the empowerment of technical, physical, and humane capacities. The study was concluded by offering some implications in line with research results.