Yabancılara (Suriyeli göçmen çocuklara) okuma yazma öğretimi sürecine ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri
Primary teachers' perspectives on teaching reading and writing process to foreigners (Syrian immigrant children)
  1. Tez No: 561152
  2. Yazar: AYŞEGÜL POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEYHAN NAZLI KOÇBEKER EİD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli öğrenci, sınıf öğretmenleri, ilkokul, okuma yazma öğretimi, Syrian students, classroom teacher, primary school, reading and writing instruction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
2011 yılında Suriyeli mülteciler ülkemize gelmeye başladıklarında bunun geçici bir süreç olduğu düşünülmüş ve eğitime entegrasyonları yapılmamıştı. Ancak ilerleyen zaman içinde Suriyeli çocukların okullarımızdaki sayısı azımsanamayacak kadar artış gösterdi. Ülkelerinde huzur ortamı henüz sağlanamadığı için de dönüş planları yapılamadı. Bu durum devletimizi Suriyeli öğrencilere yönelik eğitim politikaları uygulamaya yöneltti. Eğitim sistemimizde yerini alan yabancı uyruklu öğrencilerin nitelikli bir eğitim alabilmeleri adına sahada sınıf öğretmenlerinin karşılaştıkları problemler, uygulanması gereken plan-program, yöntem-teknik kullanımı gibi sorunlara çözüm üretmek için akademik çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmanın temel amacı sınıflarında Suriyeli öğrencisi bulunan sınıf öğretmenlerinin Suriyeli öğrencilerin ilk okuma yazma öğretimi sürecine ilişkin görüşlerini belirlemektir. Araştırmada, nitel araştırma desenlerinden biri olan durum çalışması deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında, Konya Karatay İlçesinde görev yapmakta olan ve en az bir tane Suriyeli öğrencisi bulunan 16 sınıf öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, sekiz tane açık uçlu sorudan oluşan yapılandırılmış bir görüşme formu aracılığı ile elde edilmiş ve görüşmeden elde edilen veriler betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre sınıf öğretmenlerinin büyük bir çoğunluğunun Suriyeli öğrencilerin eğitimine yönelik aldıkları eğitimleri yetersiz buldukları, Suriyeli öğrencilerle iletişimde dil problemi yaşadıkları, öğrencilerin velileri ile yeterince iletişim kuramadıkları, öğrencilerin eğitim öğretim ortamlarının ve imkanlarının yetersiz olduğu, daha donanımlı eğitim öğretim ortamları istedikleri görülmüştür. Bu bulgulara yönelik olarak, öğretmenlere, ailere ve öğrencilere önerilerde bulunulmuştur. Bu önerilerden bazıları öğretmenlere yabancı öğrencilerin eğitimi ile ilgili dersler verilmesi, Suriyeli öğrencilere dil eğitimi verilmesi, ailelerin sosyalleştirilmesi olarak sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
When Syrian refugees started to come to our country in 2011, it was considered a temporary process and was not integrated into education. However, the number of Syrian children in our schools has increased considerably recently. The return plans could not be made as the peace atmosphere in their country could not be provided yet. This situation led our state to implement educational policies towards Syrian students. The purpose of this study was to provide a solution for the problems faced by the classroom teachers in the field of education system, the problems faced by the classroom teachers, the plan-program, the use of method-technique to produce solutions to problems such as academic studies have started to be done to determine the views of the first literacy teaching process. A case study pattern, one of the qualitative research designs, was used in the study. The study group consisted of 16 primary school teachers who were working in Karatay district of Konya in 2017-2018 academic year and with at least one Syrian student. The data of the study were obtained through a structured interview form consisting of eight open-ended questions and the data obtained from the interview were analyzed by descriptive analysis technique. According to the findings of the study, it was observed that the majority of the class teachers found the education they received for the education of the Syrian students insufficient, they had language problems in communication with the Syrian students, they could not communicate with their parents adequately, the students were inadequate in the educational environments and facilities, they wanted better equipped educational environments. For these findings, suggestions were made to teachers, parents and students. Some of these suggestions include giving classes to teachers on the education of foreign students, giving language education to Syrian students, and socializing families.