Koçlarda çinko takviyelerinin plazma kisspeptin ve melatonin düzeyleri üzerine etkisi
The Effects of Zinc Supplementation on Plasma Kisspeptin and Melatonin Levels in Rams
- Tez No: 561170
- Danışmanlar: PROF. DR. BEHİÇ SERPEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Melatonin, Kisspeptin, Çinko, Koç, Melatonin, Kisspeptin, Zinc, Ram
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Koçların rasyonlarına eklenen çinkonun kisspeptin ve melatonin düzeylerine olan etkisinin araştırıldığı çalışma 2 yaşında 6'sı kontrol, 6'sı deneme grubu olmak üzere 12baş Kıvırcık Melezi koçta 1 yıl sürdürülmüştür. Ad libitum kuru yonca samanı yanı sıra kontrol grubuna 25 mg/kg/KMZnO, deneme grubuna 125 mg/kg/KM ZnO içeren karma yemden (arpa, tuz ve standart olarak vitamin-mineral karması) hayvan başına günlük 150 g verilmiştir. Deneme süresince her ay koçlardan alınan kan örneklerinden kazanılan plazmalarda Elisa yöntemiyle kisspeptin ve melatonin düzeyleri ölçülmüştür. Melatonin düzeyleri kontrol ve deneme gruplarında mevsimsel değişimler göstermiş, kontrol grubunda nisan ayında 22.1±14.1 ng/L bulunan düzeyler, haziran ayında yükselmeye başlamış (93.8±45.5 ng/L) ve eylül ayından sonra tekrar gerilemiştir. Deneme grubunda benzer bir seyir gözlenmiş, nisan ayında 62.8±26.2 ng/L olan düzeyler haziran ayında 164.5±61.7 ng/L'ye ulaşan ve ekim ayına kadar yüksek olan düzeyler kasım ayında hızlı bir düşüşle 46.6±26.5 ng/L'ye kadar gerilemiştir. Çinko ilaveleri deneme grubunun düzeylerini belirgin olarak artırmasına karşın, bireysel değerlerin çok değişkenlik göstermesi nedeniyle farklılıklar istatistik açıdan anlamlı bulunmamıştır. Kisspeptin düzeylerinde de melatonin düzeylerine benzer şekilde mevsimsel değişimler gözlenmiş kontrol grubunda nisan ayında gözlenen düzeyler (92.6±54.0 ng/L) mayıs ayında yükselmeye başlamış ve haziran ayında en yüksek düzeylere ulaştıktan sonra (356.6±184.6 ng/L) ekim ayına kadar (216.4±193.7 ng/L) yüksek seyretmiş ve kasım ayında başlayarak hafif bir gerileme görülmüştür. Deneme grubunda nisan ayında gözlenen 209.8±94.4 ng/L'lik düzeyler kontrol grubuna benzer bir şekilde haziran ayında en yüksek değere ulaşmış (514.2±180.4 ng/L), ekim ayına kadar hafif salınımlarla korunan düzeyler kasım ayında hızlı bir düşüşle 215.5±124.8 ng/L'ye kadar gerilemiştir. Deneme kontrol grupları arasında özellikle yaz aylarında ve üreme dönemlerinde önemli farklar gözlenmesine karşın, bireysel değerlerin büyük salınımlar göstermesi nedeniyle farklılıklar istatistik açıdan önemli bulunamamıştır. Sonuç olarak koçlarda melatonin ve kisspeptin düzeylerinin mevsimsel değişimler gösterdiği ve özellikle üreme dönemlerinde kisspeptinde daha belirgin olmak üzere önemli derecede arttığı, ZnO'in hem melatonin hem de kisspeptin düzeylerini yine üreme dönemlerinde önemli derecede etkiyebileceği, ancak bireysel değerlerin büyük değişimler göstermesi nedeniyle kesin bir kanıya ulaşmak için daha fazla sayıda hayvan içeren gruplarda çalışılmasının zorunlu olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The study that researched the effect of zinc added to the rations of rams on kisspeptin and melatonin levels was continued on 12 Kivircik crossbreed rams (6 control, 6 experimental) for 1 year. In addition to the ad libitum dry trefoil straw, was given mixed feed (barley, salt and vitamin-mineral mixture as standard) supplemented with 25 mg/kg/ DM ZnO, for the control group and the 125 mg/kg/ DM ZnO for experimental group per day. During the study, blood samples were taken once a mounth and kisspeptin and melatonin levels were measured in plasmas obtained from blood samples with Elisa. Melatonin levels showed seasonal changes in both control and experimental groups. The levels of the control group were found 22.1±14.1 ng/L in April, started to alter (93.8± 45.5 ng/L) in June and decreased after September. A similar progress was observed in the experimental group, the levels of melatonin were found 62.8±26.2 ng/L in April, 164.5±61.7 ng/L in June, and the highest levels until October decreased dramatically to 46.6±26.5 ng/L in November. Although zinc supplementation significantly altered the levels of the experimental group, the differences were not statistically significant, due to individual values were highly variable. Kisspeptin levels, similar to the levels of melatonin, seasonal changes were observed in the control group. The levels observed in April started to alter in May and after reaching the highest levels in June (356.6±184.6 ng/L) remained high until October (216.4±193.7 ng/L) and a slight decrease was observed starting from November. In the experimental group, the levels of 209.8±94.4 ng/L observed in April reached the highest level in June, similar to the control group (514.2±180.4 ng/L). The levels maintained with slight releases until October and decreased rapidly to 215.5±124.8 ng/L in November. Although significant differences were observed between experimental and control groups especially during the summer months and reproductive periods, differences were not found to be statistically significant because of the large variations of individual values. As a result, it can be said that melatonin and kisspeptin levels in rams showed seasonal changes and increased significantly during the reproductive periods, in kisspeptin levels more specifically, ZnO can be significantly affective both melatonin and kisspeptin levels in reproductive periods, however, because of the individual values that shows large variations, it is essentially to work in groups with large numbers of animals in order to reach a definite conclusion.