Postpartum depresyonu olan hastaların yetişkin bağlanma biçimlerinin, anne-bebek bağlanması üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of adult attachment styles of patients with postpartum depression, on mother-infant bonding
  1. Tez No: 561182
  2. Yazar: SEMİHA SELÜK
  3. Danışmanlar: DR. .BUKET GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum Depresyon, Anne-Bebek Bağlanması, Yetişkin Bağlanma Biçimleri, Postpartum Depression, Maternal-Infant Bonding, Adult Attachment Style Contact address: [email protected]
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
AMAÇ: Postpartum Depresyon (PPD) tanısı olan hastalar ile postpartum (PP) dönemdeki sağlıklı kontrollerin yetişkin bağlanma biçimleri ile anne-bebek bağlanmasının karşılaştırılması; PPD ile yetişkin bağlanma biçimlerinin, anne-bebek bağlanmasını etkileyip etkilemediğinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlar ile güvensiz yetişkin bağlanma biçimlerinin, PPD ve anne-bebek bağlanma sorunları için bir öngördürücü olup olmadığının tespit edilmesi, PP dönemdeki annelerin ruhsal sıkıntılarını erken fark etmenin ve tedavi etmenin anne-bebek bağlanması açısından önemine dikkat çekilmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi'nde ayaktan izlemi ve tedavisi süren, çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan ve DSM 5 tanı ölçütlerine göre PPD tanısı alan o sırada atakta olan 24 ve o sırada remisyonda olan 37 toplamda 61 hasta ile PP dönemde olan 40 tane sağlıklı kadın alındı. Uygulamada kişilere çalışma hakkında bilgi verildi, bilgilendirilmiş onam formunu dolduran gönüllü katılımcılar çalışmaya dahil edildi. SCID-I görüşmesi ile depresyon tanısı konulan hastalara Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EDSDÖ) uygulandı. Gruplara sosyodemografik veri formu, Postpartum Bağlanma Ölçeği (PBÖ) ve İlişki Ölçekleri Anketi (İÖA) uygulandı. Ayrıca kontrol grubunun iyilik halinin doğum sonrası 12. aya kadar sürdüğü kontrol edildi. BULGULAR: PPD atak grubunun; PP bebeğe güvensiz bağlanma, bebeği reddetmesi ve bebeğe yönelik sinirlilik oranı diğer gruplardan yüksek çıkmıştır. PPD remisyon ve kontrol grupları arasında bu değişkenler açısından fark saptanmamıştır. EDSDÖ ile PBÖ bağlanma bozukluğu, reddetme ve sinirlilik ile bebek bakımında gerginlik alt grubu puanları arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. EDSDÖ'nün PP bağlanma bozukluğu olup olmadığını %77 olasılıkla doğru tanıdığı tespit edilmiştir. PPD atak dönemindeki hastaların bebek bakımını diğer gruplardan daha zor olarak algıladıkları; tedaviye PPD remisyon grubundan daha geç başvurdukları saptanmıştır. PPD tanısı olan hastalarda eş ile iletişimin daha kötü olduğu, plansız ve istemsiz gebelik oranının yüksek olduğu, cinsiyet tercihi varlığının daha sık olduğu ve bu hastaların uykunun önemi hakkında daha az bilgili oldukları tespit edilmiştir. SONUÇ: PPD'nin anne-bebek bağlanmasını olumsuz etkilediği, tedavi ile bu etkinin geçebileceği saptanmıştır. PPD'nin erken tanı ve tedavisi ile olumsuz sonuçlarının önüne geçilebilir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of the study was to compare adult attachment styles and maternal-infant bonding of postpartum depression (PPD) patients and healthy controls in postpartum (PP) period, and to determine whether PPD and adult attachment styles affect maternal-infant bonding. It was intended to determine whether insecure adult attachment styles are predictive for PPD and mother-infant bonding problems and draw attention to the importance of early detection and support mothers' mental distress in this period and the importance for mother-infant bonding. METHOD: A total of 61 patients with 24 period of attack and 37 period of remission diagnosed with PPD according to DSM-5 and participate in the study criteria who had been treated in general psychiatry outpatient clinic of Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Research and Training Hospital for Psychiatry and Neurology and 40 healthy women who had in the PP period were participated in this study. In practice, the participants were informed about the study and volunteers who filled out the informed consent form were included in the study. Patients who were diagnosed with depression by the SCID-I interview had administered the Edinburgh Postnatal Depression Scale (EPDS). Sociodemographic data form, Postpartum Bonding Instrument (PBI) and Relationship Scales Questionnaire (RSQ) had applied to the cases. In addition, it had checked that the well-being of the control group until the postpartum 12th month. RESULTS: In the PPD of attack period cases; PP period, the rate of insecure bonding to the infant, rejection of the infant and irritability rate were higher than the other groups. There was no difference between PPD of remission period and control group. A positive correlation had found between the scores of EPDS with the scores of the subgroups of PBI bonding disorders, rejection, and irritability and anxiety about infant care. It had determined that the EPDS was able to correctly identify the PP bonding disorder with a probability of 77%. It had determined that the cases in the PPD attack period perceived the infant care as more hard than the other groups. It had determined that PPD remission group applied for treatment earlier than attack group. PPD diagnosis cases, which is worse than the communication with their spouses, where there are high unplanned and unintended pregnancy rates, gender preference is more frequent and were found to be less knowledgeable about the importance of sleep in these cases. CONCLUSION: It has determined that PPD negatively effects maternal-infant bonding and this effect could have achieved by treatment. Negative consequences of PPD can be avoided with early diagnosis and treatment.