Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Hastalıkları Servisinde çocuğu yatırılmış olan annelerin sigara kullanımı ve sigara içme konusundaki bilgi, tutum ve davranışları
Cigarette usage of mothers whose children were hospitalized in the pediatric department of tepecik training and research hospital and their knowledge, attitudes and behaviors about smoking
  1. Tez No: 561183
  2. Yazar: BİRGÜL ÇETİN
  3. Danışmanlar: UZMAN TEVFİK TANJU YILMAZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: sigara, pasif içicilik, gebelik, çocuk sağlığı, Cigarette, passive smoking, pregnancy, child health
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Sigara bağımlılığı tüm dünyada önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Dünyada çocukların %40'ının evlerinde sigara dumanına maruz kaldığı bilinmektedir. Çalışmamızda annelerin çocuklarının sağlık durumunu etkileyen önemli bir faktör olan sigaranın kullanımının ve sigara içme konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi ve farkındalığı amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Bu tanımlayıcı kesitsel tipteki araştırmanın evrenini İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları servisinde çocuğu yatan 18 yaş üzeri annelerden çalışmaya dahil edilme kriterlerini taşıyan 101 kişi oluşturmaktadır. Çalışmaya katılanlara 34 soruluk anket formu uygulanmıştır.Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics v. 24 programı kullanılmıştır. Sayısal verilerin normal dağılımına bakmak için Kolmogorov-Smirnov ,normal dağılanlar için ortalama, standart sapma değerleri, Kategorik verilerde Pearson ki-kare testi ve Fisher's Exact (kesin) testi kullanıldı. Bulgular: Ankete katılan kadınların %22,8'i 18-25 yaş aralığında; %77,2'si 25 yaş üzerindedir. Hastanede yatan çocuğunun yaşı %52,5'i 0-24 ay, %30,7'si 24-72 ay aralığında ve %16,8'i 72 ay ve üzerindedir. %41,6 çocuğun hastanede ilk yatışı, %58,4 çocuğun ise 2 ve üzerinde olduğu görülmüştür. Katılımcıların sigara kullanmayanlar %48,5, sigara kullananlar %44,6, sigarayı bırakanlar %6,9 idi. Gebelik döneminde sigara içmeyenler %65,3, içenler %18,8, gebelikte bırakanlar %15,8 idi. Emzirme süresince sigara içmeyenler %64,4, içenler %22,8 ve bırakanlar % 12,9 idi. Ailesinde sigara içen kişi varlığı %61,4, yaşadığı yerde sigara içen kişi varlığı %65,3 saptandı. Katılımcıların sigara başlama nedenleri %48,1 merak ve özenti, %44,2 stres olarak saptanmıştır. Sonuç: Çalışmaya 101 anne alındı. Yaş ortalaması 29,55 olarak bulundu. Kişilerin sosyoekonomik ve eğitim düzeylerinden bağımsız olarak sigara içme alışkanlıklarının varlığı saptandı. Çalışmamızda annelerin gebelik ve emzirme periyodlarında sigara içme düzeylerini yüksek saptadık. Kişinin ailesinde ve yaşadığı yerde sigara içen başka bir kişinin bulunuyor olmasının sigara içme sıklığını anlamlı şekilde artırdığı saptandı. Sigara içen annelerin %55,8'i sigara bırakmayı denemiş olmasına rağmen sadece %17,3'ü profesyonel destek almıştır. Çocuğun hastanede yatış tanısı ve sayısı ile annenin mevcut durumda ve gebelik emzirme dönemlerinde sigara içme durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç saptanmadı.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objectives: Cigarette addiction is one of the major public health problems worldwide. It is known that %40 of children in the world are exposed to cigarette smoke in their homes. The aim of this study was to evaluate mothers's knowledge, attitudes and behaviors about smoking and raise awareness about smoking which is an important factor affecting the health status of their children. Material and Method: The population of this descriptive cross-sectional study consisted of 101 mothers over the age of 18 who were in accordance with the inclusion criteria of the study and whose children were hospitalized in İzmir Tepecik Training and Research Hospital Children's Hospital. A questionnaire with 34 questions was applied to the participants. IBM SPSS Statistics v. 24 program was used. Kolmogorov-Smirnov was used to look at the normal distribution of numerical data, average and standard deviation for normal dispersers. Pearson chi-square test and Fisher's Exact test were used for categorical data. Results: %22.8 of the women surveyed were in the 18-25 age range; %77.2 are older than 25 years. %52.5 of hospitalized children are between 0-24 months, %30.7 are between 24-72 months and %16.8 are over 72 months. It was seen that %41.6 of the children were hospitalized for the first time and %58.4 of the children were 2 or more. %48.5 of the participants were non-smokers, %44.6 were smokers, and %6.9% were former smokers. The rate of non-smokers during pregnancy was 65.3%, 18.8% were smokers, and %15.8 were left during pregnancy. The rate of non-smokers during breastfeeding was %64.4, while those who smoked were %22.8 and those who quit were %12.9. The presence of smokers in the family is %61.4, in the place of residance is %65,3. The reasons for starting smoking were %48.1 curiosity and wannabe and %44.2 stress. Conclusion: 101 mothers were included in the study. The mean age was found 29.55. The presence of smoking habits was determined regardless of socioeconomic and educational level In our study, we found that smoking levels of mothers during pregnancy and lactation periods were high. It was found that the presence of another person who smoked in the family and in the place of residence increased the frequency of smoking significantly. Although %55.8 of mothers tried to quit smoking, only %17.3 received professional support. There was no statistically significant difference between the diagnosis and the number of hospitalizations of the child and the smoking status of the mother during the pregnancy and lactation period.