Postpartum depresyon prevelansı ve ilişkili faktörler
Prevalence of postpartum depression and associated factors
  1. Tez No: 682781
  2. Yazar: MÜNİRE SENA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum depresyon, Beck Depresyon Ölçeği, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Postpartum depression, Beck Depression Scale, Edinburgh Postpartum Depression Scale
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada kliniğimizde doğum yapan gebelerde postpartum depresyon (PPD) sıklığı ve ilişkili faktörleri tespit etmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Haziran 2020-Aralık 2020 tarihleri arasında canlı doğum yapmış 18-48 yaş arası 450 hasta dahil edilmiştir. 18 yaşın altında veya 48 yaşın üzerinde olan, antenatal dönemde Beck depresyon ölçeğine göre 17 ve üzeri puan alan olgular ve yabancı uyruklu hastalardan Türkçe ile anlaşamadığımız hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastalarla doğum öncesi son antenatal visitte ve doğum sonrası altıncı haftalarda olmak üzere iki kez görüşme yapıldı. İlk görüşmede hastaların sosyodemografik özelliklerini içeren anket formu (yaş, öğrenim durumu, evlilik durumu vb.) ve Beck depresyon ölçeği uygulandı. İkinci görüşme sırasında postpartum dönem 6.haftada Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği uygulandı. Çalışmaya katılan 6 hasta doğum öncesi uygulanan Beck Depresyon ölçeğine göre 17 ve üzerinde puan aldığından depresif duygu durumu halinde oldukları kabul edildiğinden, çalışma dışı bırakıldı ve çalışma 444 hasta ile tamamlandı. Bulgular: Araştırmaya katılan 444 katılımcının tamamı Edinburgh postpartum depresyon ölçeğini tamamlamıştır. Katılımcıların aldıkları puanlar 0 ile 25 puan arasında olup ortalama toplam ölçek puanı 7,27±4,76 olarak hesaplanmıştır. Araştırmaya katılan katılımcılardan 66 (%14,9) katılımcı Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeğinden 12 ve üzerinde puan almış olup postpartum depresyonda kabul edilmiştir. Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği'ne göre postpartum depresyon olasılığı ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu belirlenen faktörler; evlilik durumları ve etnik durumları olarak saptandı. EDBÖ ile ilişkili faktörler arasında anlamlı bir korelasyon saptanmamasına rağmen BDE ile yaş, öğrenim durumu, evlilik sayısı arasında anlamlı bir korelasyon saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada PPD sıklığı %14,9 gibi ihmal edilemeyecek düzeyde olması nedeniyle postpartum dönemdeki hastalar iyi sorgulanmalı ve depresyon açısından iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Postpartum depresyonu olan annelerin önemli bir kısmının hastalıklarını farkında olmadığı, tanı almadığı, farkında olanların çoğunluğunun bu durumu nasıl yönetmeleri gerektiğini bilmedikleri saptanmıştır. Postpartum depresyon yaşayan annelerin kendilerine destek olarak kimi seçecekleri konusunda karar veremeyip tek başlarına bu durumlarını aşmaya çalıştıkları, güvenecek bir merci bulduklarında da tüm içtenlikleri ile içinde bulundukları durumu anlattıkları görülmüştür. Postpartum depresyonda olan anneleri tespit etmek, tespit edilen anneleri gerekli birimlere yönlendirmeye teşvik edilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to determine the prevalence of postpartum depression (PPD) and related factors in pregnant women who gave birth in our clinic. Materials and Methods: 450 patients between the ages of 18-40 who gave a live birth between June 2020 and December 2020 were included in the study. Patients younger than 18 years old or over 48 years old, who scored 17 or more on the Beck depression scale during antenatal period, and foreign patients with whom we could not communicate with Turkish were not included in the study. Patients were interviewed twice, at the last antenatal visit before delivery and at the sixth week after delivery. In the first interview, a questionnaire containing the sociodemographic characteristics of the patients (age, educational status, marital status, etc.) and Beck depression scale were applied. During the second interview, the Edinburgh Postpartum Depression Scale was administered at the 6th week of the postpartum period. Six patients participating in the study were excluded from the study because they were considered to be in a depressive mood because they scored 17 and above according to the Beck Depression Scale, which was administered prenatally, and the study was completed with 444 patients. Results: All of the 444 participants participating in the study completed the Edinburgh postpartum depression scale. The scores of the participants were between 0 and 25 points, and the mean total scale score was calculated as 7.27 ± 4.76. Sixty-six (14.9%) of the participants who participated in the study scored 12 or above on the Edinburgh Postpartum Depression Scale and were considered to have postpartum depression. Factors determined to have a statistically significant relationship with the likelihood of postpartum depression according to the Edinburgh Postpartum Depression Scale; marital status and ethnic status. Although there was no significant correlation between the factors related to EDBÖ, a significant correlation was found between BDI and age, education level, and number of marriages. Conclusion: In this study, the incidence of PPD was at a level that cannot be neglected at 14.9%, patients in the postpartum period should be questioned well and should be evaluated well in terms of depression. It was found that a significant portion of mothers with postpartum depression were not aware of their illness, were not diagnosed, and the majority of those who were aware did not know how to manage this condition. It was observed that mothers with postpartum depression could not decide on whom to choose to support them and tried to overcome this situation alone, and when they found a trustworthy authority, they expressed their situation with all sincerity. It was ensured that mothers with postpartum depression were identified and encouraged to direct the identified mothers to the necessary units.