Gebelerin doğuma ilişkin korkuları ve korkularıyla baş etme yöntemleri
The types of anxieties of pregnant women regarding pregnancyand the methods i̇n coping up with them
- Tez No: 561191
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YASEMİN KARAGEYİM KARŞIDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum, Doğum Korkusu, Doğum Korkusuyla Baş Etme Yöntemleri, W-DEQ ölçeği, Birth, Fear of Birth, Coping with the Fear of Birth, W-DEQ Scale
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı gebelerin doğuma ilişkin korkularını ve korkularıyla baş etme yöntemlerini saptayabilmektir. Çalışma 15.11.2015-01.02.2016 tarihleri arasında Kırklareli Devlet ve Özel Lüleburgaz Medikent hastanelerine başvuran 200 gebeyle yüz yüze görüşme ile yapılmıştır. Veriler, gebe tanıtıcı bilgi formu ve kadınların yaşadığı doğum korkusunu ölçmek amacı ile Wijma Doğum Beklentisi / Deneyimi Ölçeği (W-DEQ) kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS Windows 22,0 paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma kapsamındaki gebelerin yaşları 17- 45 yaş (ort. 26,62±5,99) arasındadır. Gebelerin %79'u (n:158) ev hanımı, %79'u (n: 158) çekirdek aile yapısındadır. Gebelerin %74,5'i (n:149) planlı gebelik geçirmekte olup % 97'si (194) doktor kontrollerine gitmektedir. Gebelerin % 55 (n:110) doğum eyleminden, % 62 (n:124) ağrı çekmekten korkmakta ve % 58,5 (n:117) doğum eylemini üstesinden gelmesi zor bir durum olarak ifade etmektedir. Ölçek puanlarının ortalaması 46,55'dir. Gebelerin % 53'ü (n:106) bebeğin sağlığı için endişe duyarken, korkularıyla baş etmek için ibadet etme yolunu seçtikleri saptanmıştır. Gebelere ihtiyaçlarına, eksikliklerine göre eğitim verilerek gebelerin korkularıyla baş etmesinde desteğin sağlanması önerilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the types of anxieties of pregnant women regarding pregnancyand the methods in coping up with them. The study was conducted with face to face interviews with 200 pregnant women who applied to Kırklareli State and Private Lüleburgaz Medikent hospitals between 15.11.2015-01.02.2016. The data were collected using the Wijma Maternal Expectancy / Experience Scale (W-DEQ) in order to measure the pregnant introductory information form and the fear of deliveries of women. The data were analyzed using SPSS for Windows 22.0 software. The ages of the pregnant women ranged from 17 to 45 years; while the mean is 26.62 ± 5.99. 79% (n:158) of pregnant women are housewives, 79% (n:158) of them live in nuclear family. 74.5% (n:149) of pregnant women had planned pregnancy and 97% (n:194) go to doctor controls. 55% (n:110) of pregnant women fear the act of giving birth, 62% (n:124) of the pain they would have to be expased to and 58,5% (n:117) of they express labor as a difficult situation to overcome. The average of the scale scores is 46,55. While 53% (n:106) pregnant women were concerned about the health of the baby, it was determined that they prefer the way of worship to cope with their fear. It is recommended that pregnant women should be trained according to their needs and that support should be provided for pregnant women to cope with their fears.