Ar-Ge harcamalarının genç işsizlik üzerindeki etkisi: Türkiye ve AB ülkeleri için panel veri analizi
Youth unemployment impact of R&D expenditures: Panel data analysis for Turkey and EU countries
- Tez No: 561195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KILINÇ SAVRUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ar-Ge Harcamaları, Genç İşsizlik, Panel Veri Analizi, R & D Expenditure, Youth Unemployment, Panel Data Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 233
Özet
Küresel rekabetin ciddi şekilde hissedildiği günümüzde ayakta kalabilmek, ekonomik büyüme rakamlarında artış yaratabilmek büyük ölçüde Araştırma- Geliştirme faaliyetleri ile mümkün olabilmektedir. Dolayısıyla tüm dünya ülkeleri gibi Türkiye ve Avrupa Birliği'nde (AB) Ar-Ge faaliyetlerine ağırlık vermektedir. Ar-Ge harcamaları ile ilgili bu gelişmeler yaşanırken istihdam dışı kalan gençlerin artması dikkat çekmektedir. Ekonomik, sosyal ve psikolojik sorunların kaynağı olan genç işsizlik, tüm ülkelerin üzerinde durduğu ve etkili çözüm yolları aradığı makroekonomik bir sorundur. Çalışmanın amacı, Ar-Ge yoğunluğunun genç işsizlik üzerindeki etkisini Türkiye ve AB ülkeleri için teorik ve ampirik düzeyde incelemektir. Bu çalışmayla literatürdeki eksikliğin giderilmesi beklenmektedir. Türkiye ve 28 AB ülkesi için kurulan ekonometrik modelde; bağımlı değişken olarak genç işsizlik oranları, bağımsız değişken olarak Ar-Ge yoğunluğu ve kontrol değişkeni olarak yüksek teknoloji ürünleri ihracat payı alınmıştır. Ar-Ge yoğunluğunun genç işsizlik üzerindeki etkisine dair kurulan modelde uzun dönem eşbütünleşme katsayı tahminleri Tam Değiştirilmiş En Küçük Kareler Yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Kısa dönem ilişki katsayıları hata düzeltme modeli yardımıyla belirlenmiş ve Dumitrescu ve Hurlin (2012) Nedensellik analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, Ar-Ge yoğunluğundan genç işsizliğe doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olup Ar-Ge yoğunluğu tüm ülkeler için genç işsizliği azaltıcı yönde istatistiksel olarak anlamlıdır. Ancak bu etki ülkelerde farklılık göstermektedir. Yüksek teknoloji ürünlerinin ihracat payından genç işsizliğe doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi bulunan çalışmada ayrıca genç işsizlik üzerindeki etkinin gelişmişlik derecesi yüksek olan ülkelerde negatif anlamlı, diğer ülkelerde ise pozitif anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Ancak gelişmiş ülkelerde bu etki daha büyüktür.
Özet (Çeviri)
To be able to survive in today's economies where global competition is seriously felt, and to increase economic growth figures can be possible with Research-Development activities. Therefore, like all countries of the world, Turkey and EU countries focuses on R & D activities. While these developments related to R & D expenditures are experienced, it is noteworthy that young people who are out of employment increase. Young unemployment, which is the source of economic, social and psychological problems, is a macroeconomic problem that all countries focus on and seek effective solutions. The purpose of the study; the impact on youth unemployment of R & D intensity which is one of the main indicators of R & D activities is to examine the theoretical and empirical levels for Turkey and EU countries. With this study, it is expected to eliminate the deficiency in the literature. İn the econometric model created for the Turkey and 28 EU countries; the young unemployment variable was used as a dependent variable, the R & D variable was used as an independent variable and high technology products export share was used as control variable. In the model established for the effect of R & D intensity on youth unemployment, long-term cointegration coefficient estimations were made by Fully Modified Least Squares Method. The short-term relationship coefficients were determined by error correction model and Dumitrescu and Hurlin (2012) causality analysis was applied. According to the results of the analysis, there is a one-way causality relationship from R&D intensity to youth unemployment. However, this effect varies in countries. In the study, which has a one-way causality relationship from the share of high-tech products to young unemployment, the impact on youth unemployment was found to be negative in countries with high levels of development and positive in other countries. However, this effect is greater in developed countries.