Okul yöneticilerinin liderlik stillerinin öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
The analisis of leadership styles of school adminintratorsacording to views of teachers
  1. Tez No: 561200
  2. Yazar: NERMİN YILDIZ GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT ANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici, liderlik, liderlik stili, Administrator, leadership, leadership style
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüz dünyasında toplumsal değişim ve gelişimin hızlı bir şekilde gerçekleştiği söylenebilir. Bu nedenle eğitim, bilim ve teknolojinin önemi artmaktadır. Toplumsal kurumların bu değişim ve gelişime ayak uydurmalarını sağlamak amacıyla çalışanların özellikle yöneticilerin nitelikleri düzenlenmelidir. Okullar da bu toplumsal kurumların arasındadır. Bu çalışma devlet okullarında çalışan yöneticilerin liderlik davranışlarını öğretmenlerin gözüyle incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada, başlığın teorik zemini verildikten sonra Çekmeköy, Sancaktepe, Sultanbeyli, Ümraniye, Ataşehir, Pendik ilçelerinde bulunan on dokuz okulda görev yapan öğretmenlere uygulanan Bass'ın Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği analiz edilmiştir. Çalışmanın örneklemini, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bulunan altı ilçeden tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki devlet okullarında çalışan 457 öğretmeden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama yöntemi olarak; Bass'ın Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği kullanılmış; iki demografik değişkenin olduğu anket verilerinde bağımsız gruplar t-testi uygulanmış, ikiden fazla demografik değişkenli anket verilerinde ise tek yönlü varyans analizi (Anova) yapılmıştır. Anova sonuçlarının anlamlı çıktığı durumlarda tamamlayıcı testi olan Post Hoc LSD testi kullanılarak verileri tablolar halinde gösterilmiştir. Araştırma bulgularında öğretmenlerin yaş ve branş değişkenleriyle yöneticileri hakkındaki düşünceleri arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It can be claimed that social change and development have occurred rapidly in today's world. For this reason, the importance of education, science and technology has increased. In order to provide social institutions to keep pace with the change and development, employees', especially administrators' qualities should be regulated. Schools are among those institutions too. This study aims to analyze teachers' point of views on leadership behaviors of administrators who work at schools. For this aim, in the study, after presenting theoreticalcal background of the topic, Bass's Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ), which was applied to teachers who has worked at nineteen different schools in the districts, Çekmeköy, Sancaktepe, Sultanbeyli, Ümraniye, Ataşehir and Pendik in the Asian side of Istanbul, was analyzed. The universe of this study is the teachers who have taught at public schools in Istanbul. 457 teachers who teach at primary, secondary and high schools in the Asian side of Istanbul were chosen by using random sampling method. In the Study, Bass's Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) was used as a method of collecting data, and t-test was conducted to the groups in two demographic variables. One way analysis of variance, Anova was conducted in the circumstance which the data had more than two demographic variables. Post hos test was used in the circumstances which anova results were meaningful, and those results were presented as tables. According to the findings in the research, it was found out that there is a considerable relationship between the characteristics of the teachers like age and branch and their thoughts about the administrators.