Yeni iş fırsatları, sosyal destek, öz yeterlilik ve kişi-örgüt uyumunun işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of new job opportunities, social support, self-qualification and personal-organization compliance
- Tez No: 561217
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY DEMİRALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Destek, Öz Yeterlilik, İşten Ayrılma Niyeti, Kişi Örgüt Uyumu, Social Support, Self-Efficacy, Intention to Leave from working, Person Organization Harmony
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Çalışanların yeni iş fırsatları algıları, sosyal destek algıları, öz yeterlilik algıları, kişi örgüt uyumu ve işten ayrılma niyeti arasındaki nedensellik ilişkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Tekstil sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın mavi yaka çalışanlarının yeni iş fırsatları algıları, sosyal destek algıları, öz yeterlilik algıları, kişi örgüt uyumlarının işten ayrılma niyetleri üzerindeki etkisi ortaya konulmaya çalışmıştır. Araştırmanın anakütlesini tekstil sektöründe faaliyet göstermekte olan bir firmanın Trakya Bölgesinde bulunan fabrikasının konfeksiyon departmanında çalışmakta olan değişik görevlerdeki mavi yakalı 630 personel oluşturmaktadır. Personel sayısı dikkate alınarak dağıtılan 340 anketten 306 (% 90) anketin geri dönüşü sağlanabilmiştir. Araştırmanın amacı doğrultusunda oluşturulan modelde yer alan değişkenler gizli yapıda oldukları için veri toplama yöntemi olarak anket uygulaması tercih edilmiştir. Anket formunun düzenlenmesinde araştırma modelinde yer alan her bir kavram literatürde yer alan bir ölçek ile değerlendirilmiştir. Anket formunun son bölümünde; araştırmaya katılan çalışanların sosyo-demografik özelliklerini belirlemeye yönelik olarak oluşturulan 8 adet soru bulunmaktadır. Ayrıca İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği, Sosyal Destek Algısı Ölçeği, Öz Yeterlilik Ölçeği Kişi-Örgüt Uyumu Ölçeği, Yeni İş Fırsatları Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılarak değerlendirilmiş ve ortaya çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre çalışmada yer alan işletmede sosyal desteğin yetersiz kaldığı ve bu nedenle işten ayrılma niyetini artırıcı bir etki yarattığı bunun tersine çevrilebilmesi için işletmedeki sosyal desteğin artırılmasına yönelik uygulamalara önem verilmesi gerekmektedir. İşten ayrılma niyetinin azalmasını sağlayan kişi-örgüt uyumunun daha üst düzeyde geliştirilmesi amacıyla ne yönelik olarak da işe alım aşamasında örgüt ile bireyin değerlerinin uyumunun tespiti ve işe alım sürecinden sonra da çalışanın amacı ve örgüt amaçlarının örtüşmesi çerçevesinde uygulama yapması önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the causal relationships between employees' perceptions of new business opportunities, perceptions of social support, self-efficacy perceptions, person organization compliance and intention to quit. The effects of the blue-collar employees in the textile sector on the new business opportunities perceptions, social support perceptions, self-efficacy perceptions and the intention to leave the organization have been tried to be put forward. The survey consists of 630 staff of blue-collar personnel working in the stitching department of a factory in the Trakya Region, a company operating in the textile sector. 306 (90%) questionnaires were obtained from 340 questionnaires which were distributed by considering the number of personnel. As the variables included in the model created for the purpose of the study are hidden structure, questionnaire application was preferred as data collection method. Each concept in the research model was evaluated with a scale in the literature. In the last part of the questionnaire; There are 8 questions about the socio-demographic characteristics of the employees. In addition, the Scale for the Elimination of Work Scale, Social Support Perception Scale, Self-Efficacy Scale, Person-Organization Harmony Scale, New Business Opportunities Scale were used. The data were evaluated by using SPSS 22.0 statistical package program and the results were interpreted. According to the results obtained from the study, it is necessary to give importance to the practices to increase the social support in the enterprise so that the social support is insufficient and therefore it increases the intention to leave. In order to improve the harmony of the person-organization, which provides the reduction of the intention to quit the job, it is important to determine the harmony of the values of the organization and the individual during the recruitment phase and to implement it within the framework of the overlap of the aims of the employee and the objectives of the organization after the recruitment process.