Türkiye 2023 ekonomik hedeflerin gerçekleşmesinde girişimciliğin önemi
The importance of entrepreneurshi̇p i̇n terms of thereali̇zati̇on of Turkey's 2023 economi̇c goals
  1. Tez No: 561242
  2. Yazar: NEVZAT KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: 2023, Girişimcilik, Ekonomik Hedef, 2023, Entrepreneurship, Economic Objectives
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Evrenselleşme ve iletişim teknolojilerinde süratle meydana gelen değişimler ile girişimcilik, verimliliği arttıran önemli unsurlardan birisi olmuştur. Günümüzde ülkelerin ekonomik büyümelerini sürdürülebilmesi ve rekabet güçlerinin sağlanabilmesi için girişimci ekonomi faaliyetleri üzerinde oldukça yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Artan rekabet ve gelişen teknolojiye bağlı olarak makroekonomik ve yerel ekonomilerde bu değişen sürece uyum sağlamak kaçınılmaz bir hal almıştır. Bu bağlamda 2023 ekonomik hedeflerinin başarıyla sağlanabilmesi için ekonomideki aktörlerin girişimcilik tabanlı faaliyetlerde bulunup bu alanlardaki süreçlerde faaliyetlerini geliştirmeleri gerekmektedir. Girişimcilik, ülke ekonomilerindeki faktörleri birleştiren ve gördüğü fırsatları değerlendiren ve bu aşamada yenilikler üreten, ürettiği yenilikçi girişimlerle risk alan ve ülke ekonomilerinde motor görevini üstlenen bir üretim faaliyetidir. Bu çalışma girişimcilik ve 2023 ekonomik hedeflerini açıklayarak, girişimcilik ve ekonomi arasındaki ilişkiyi ele aldıktan sonra 2023 ekonomik hedefleri üzerinde girişimciliğin etkilerini açıklamaya çalışmaktadır. Yöntem olarak Granger nedensellik analizi yapılmış ve girişimcilik ve milli hâsıla arasında tek yönlü ilişki olduğu, girişimcilikten ihracat ve ithalata doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the rapid changes happening in terms of globalization and communication technologies, entrepreneurship has bee one of the important factors that increase productivity. Nowadays, intensive studies are being carried out on entrepreneurialeconomic activities in order to sustain the economic growth of the countries and to preserve their competitiveness. Due to the increasing competition and developing technology, adapting to this evolving process in macroeconomic and local economies has become inevitable. In this context, in order for the 2023 economic objectives to be achieved successfully, the actors in the economy must engage in entrepreneurial activities and advance their activities in these areas. Entrepreneurship is a productive activity that combines the factors in national economies and evaluates the opportunities that rise and generates innovations at this stage, takes risks by the innovative initiatives it allows and undertakes the duty in the national economies. This study aims to clarify the effects of entrepreneurship on the economic vision of 2023 by discussing the relationship between entrepreneurship and economy. Granger causality analysis was performed as the core method and it was found that there was a one-way relationship between entrepreneurship and national product, and a one-way causality relationship from entrepreneurship to export and import.