Asansör arızalarının sınıflandırılması ve android tabanlı cihazlarla uzaktan verilerinin izlenmesi ve kontrolü
Classification of elevator faults and remote monitoring and control of data with android based devices
- Tez No: 561377
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUCİZ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asansör arıza takip, Android, ESP8266, IoT, Wi-Fi haberleşme, Elevator malfunction tracking, Android, ESP8266, IoT, Wi-Fi communication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Akıllı telefon, tablet ve benzeri cihazların hayatımıza girmesinden sonra istenilen bir yerde internet üzerinden çok uzaklarda çalışan sistemlere bağlanıp nesnelerin kontrol edilmesi fikri hızla gelişmektedir. Birden fazla cihazın internet üzerinden veri alışverişi yapıp haberleşmesine Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojisi adı verilmiştir. IoT teknolojisi günümüzde durak takip sistemi, bina (elektrik, su, doğalgaz vs.) takip sistemi, tarım otomasyonu vb. birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. İnsanların hayatını büyük ölçüde kolaylaştırması, insanlara maddi ve manevi tasarruf sağlaması bu teknolojiyi tercih edilir kılmakta ve uygulama alanları gün geçtikçe artmaktadır. Asansör; günümüzde hemen her binada ve iş yerinde çok değişik amaçlar için kullanılan olmazsa olmaz bir makinedir. Hayatımızın birçok noktasında bu kadar içinde olan ve insan taşıma göreviyle de hayatımızı emanet ettiğimiz bu makinanın rutin bakımları ve arızalarının giderilmesi can ve mal güvenliğimiz açısından büyük önem arz etmektedir. İnsan hayatında büyük yeri olan bu önemli makinanın kontrol panosuna ait verilerinin, uzaktan her an takip edilmesi ve gerektiğinde sisteme müdahale edilmesi asansörlerin hizmet kalitesini önemli oranda arttıracaktır. Nitekim ülkemizdeki yetkili makamlar da IoT teknolojisinin hızla gelişmesiyle birlikte doğan olanakların farkına vararak bu teknolojinin asansörlerde de kullanılması yönünde kararlar almışlardır. Asansör firmaları da uzaktan veri takibi sistemine geçiş için gerekli hazırlıkları yapma aşamasındadırlar. Bu tez çalışmasında asansör arızalarının Wi-Fi (Wireless Fidelity) aracılığıyla uzaktan takip edilmesi işlemi gerçekleştirilmesi için alt yapı oluşturulmuş ve geliştirilen alt yapı ile bir asansör sisteminin çalışması uzaktan izlenmiştir. Sistemimizin kontrolü ülkemizde yaygın olarak kullanılan ve gerektiğinde ulaşılması çok kolay olan Android tabanlı işletim sistemi ile çalışan cihazlar üzerinden sağlanmıştır. Böylelikle daha geniş bir kitleye hitap edebilmek hedeflenmiştir. Asansör arıza verilerine uzaktan ulaşmak için Wi-Fi modülü ile uyumlu çalışması sağlanmış, özel bir devre tasarımı yapılmış ve gerçekleştirilmiştir. Sistemimiz sayesinde asansöre dair uzaktan elde edilen veriler değerlendirilerek yapılması gereken işlemler önceden belirlenmektedir. Eğer elde edilen mevcut arıza durumunun giderilmesi asansöre uzaktan müdahale edilebilecek bir durumdaysa uzaktan müdahale edilerek eğer yakından müdahale edilecek arıza grubunda ise teknik ekip yönlendirilerek sağlanmaktadır. Bu sayede bu sistemi kullanan insanların bazen oluşan arızadan haberi dahi olmadan sistemlerin sürekli durumda çalışması için gereken alt yapının oluşturulması sağlanmıştır. Bu tez çalışması ile yakın bir gelecekte asansör firmalarının IoT teknolojisine geçiş aşamasındaki ar-ge çalışmalarının gelişmesine katkı sağlamak ve asansör firmalarına iş gücü, maliyet ve zaman açısından büyük ölçüde tasarruf kapılarının açılmasına imkan sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the introduction of smartphones, tablets and similar devices into our lives, the idea of controlling objects over the internet is developing rapidly. It is called Internet of Things (IoT) technology for multiple devices to exchange and communicate over the internet. IoT technology nowadays includes bus tracking system, building (electricity, water, natural gas etc.) tracking system, agricultural automation and so on. Making people's life easier and providing material and spiritual savings makes this technology preferable and increases its application area day by day. Elevator is an indispensable machine which is used for many different purposes in almost every building and workplace today. Routine maintenance and elimination of malfunctions of this machine, which is a part of our lives and which we entrust our lives, is of great importance for our safety of life and property. Monitoring the data of the control panel of this machine at any time remotely and intervening in the system when necessary will significantly increase the service quality of the elevators. As a matter of fact, the authorities in our country have realized the possibilities arising from the rapid development of IoT technology and made decisions to use this technology in elevators. Elevator companies are also in the process of making the necessary preparations for the transition to the remote data tracking system. In this thesis, an infrastructure was created for the remote monitoring of elevator failures via Wi-Fi (Wireless Fidelity) and the operation of an elevator system was monitored remotely with this developed infrastructure. The control of our system is provided through the Android-based operating system devices which are very easy to reach and widely used in our country. Thus, it is aimed to address a wider audience. In order to access the fault data remotely, the elevator is compatible with the Wi-Fi module, a special circuit design is made and manufactured. Thanks to our system, remote data obtained from the elevator is evaluated and the necessary actions are determined in advance. If the malfunction is in the malfunction group that can be remotely intervened, the malfunction is remedied by remotely and if in the malfunction group is to be closely intervened, the technical group is guided. In this way, even if the users do not know about the malfunctions, the necessary infrastructure for the continuous operation of the system has been created. With this thesis, it is aimed to contribute to the development of elevator companies' R & D studies for the transition to IoT technology in the near future and it is aimed to provide significant labor, cost and time savings to elevator companies.