Geçici-kalıcı konut bağlamında deprem sonrası yeniden yapılaşma stratejileri
Post earthquake reconstruction strategies in the context of temporary-permanent housing
  1. Tez No: 561446
  2. Yazar: MELİKE KALKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DUYGU KAÇAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKUN ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Mimarlık, Şehircilik ve Bölge Planlama, Earthquake Engineering, Architecture, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Geçici konut, Kalıcı konut, Yeniden yapılaşma, Earthquake, Temporary housing, Permanent housing, Reconstruction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Dünya üzerinde birçok ülke yüzyıllardır doğal afetlere maruz kalmaktadır. Zamanı ve süresi belli olmayan afetlerden sonra en çok ihtiyaç duyulan barınma ve yeniden yapılaşma için her ülkenin kendi bünyesinde politikaları mevcuttur. Bu çalışmanın konusu, dünyada meydana gelen depremler karşısında, ülkelerin yeniden yapılaşma çalışmalarının incelenmesidir. Bu çalışma ile ülkelerin karşılaştırılmalı analizi yapılarak, afetlere karşı en nitelikli yeniden yapılaşma stratejisini önermeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmada, deprem yönetimi kapsamında ülkelerin hükumet desteği ve toplum katılımı ilişkisi tartışılarak; Çin, Şili ve Türkiye ülkeleri ayrıntılı incelenmesi için seçilmiştir. Her ülkenin en etkili ve günümüze en yakın depremi araştırılmıştır. Deprem sonrasında yeniden yapılaşma programı kapsamında hükumet tarafından yayımlanan yasa ve yönetmelikler irdelenmiştir. Barınma ihtiyacı için inşa edilen geçici konutların tüm özellikleri tartışılmıştır. Her ülkenin deprem yönetimi konusunda örnek teşkil edecek kenti seçilerek, kalıcı konutlaşma ve yeniden yapılaşma kapsamında incelenmiştir. Çalışmanın tartışma bölümünde ise, üç ülke için elde edilen veriler ışığında; geçici konut ve kalıcı konutlaşma-kentsel tasarım tablosu yapılarak karşılaştırmalı analiz kapsamında tartışılmıştır. Analiz sonucunda, olası bir deprem sonrasında geçici-kalıcı konutlaşma stratejileri ve kentsel tasarım önerilerine yönelik çıkarımlara yer verilmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışması ansızın meydana gelebilecek özellikte olan deprem sonrasında barınma ve kentin yeniden yapılaşması çerçevesinde verilecek olan tasarım kararlarının içerik, kapsam ve yaklaşım olarak genel değerlendirme ve önerileri kapsamaktadır. Bu çalışmayla birlikte, literatürde uluslararası deprem yönetimi politikalarının tartışılması bakımından, geleceğe dönük çalışmalara ve verilecek olan stratejik kararlara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Many countries around the world have been exposed to natural disasters for centuries. Each country has its own in-house policies for the most needed shelter and reconstruction after the disasters of time and duration. The subject of this study is to examine the reconstruction studies of countries in the face of earthquakes in the world. With this study, comparative analysis of countries is aimed to be offered the most qualified reconstruction strategy against disasters. In this study, the relationship between government support and community participation within the scope of earthquake management is discussed; China, Chile and Turkey were selected for detailed examination. The most effective and closest earthquake of each country has been investigated. After the earthquake, the laws and regulations issued by the government within the scope of the restructuring program were examined. All properties of temporary residences built for housing needs are discussed. Each country is selected as a model for the earthquake management of the city, the permanent housing and reconstruction has been examined within the scope. In the discussion part of the study, in the light of the data obtained for the three countries; Temporary housing and permanent housing-urban design table was discussed in the context of comparative analysis. As a result of the analysis, there are inferences about temporary-permanent housing strategies and urban design proposals after a possible earthquake. As a result, this thesis study covers the content, scope and approach of the design decisions to be given within the framework of the housing and reconstruction of the city after the earthquake which can occur suddenly. With this study, it is thought that it will contribute to future studies and the strategic decisions to be made in terms of discussing international earthquake management policies in the literature.