Uydu görüntülerinden elde edilen yüzey sıcaklığı ve vejetasyon indeksleri ile tarımsal kuraklığın izlenmesi: Menemen sağ sahil sulama alanı örneği
Agricultural drought monitoring using surface temperature and vegetation indices data from satellite images: A case study of Menemen right bank irrigation district
- Tez No: 561450
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERAFETTİN AŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan algılama, CBS, tarımsal kuraklık, NDVI, SAVI, LST, Remote sensing, GIS, agricultural drought, NDVI, SAVI, LST
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Küresel ısınma, iklim değişikliği gibi doğal olaylardan kaynaklı tarımsal kuraklık Türkiye'de de etkisini göstermektedir. Söz konusu bu durum, Menemen Ovası'nda da ciddi sorunlara neden olmakta ve bu da, başta bitkisel verim olmak üzere ekonomik, sosyal vb bir çok konuda olumsuzluklara neden olmaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, 2015 ve 2016 yıllarına ait 11'er adet LANDSAT-8 uydu görüntüleri kullanılarak Menemen Sağ Sahil sulama alanındaki tarımsal kuraklığı LST, NDVI ve SAVI indeksleri yardımıyla irdelemek ve incelemektir. NDVI ve SAVI bitki örtüsünün sağlık koşullarını gösteren önemli indekslerdir. LST ise arazinin termal koşulları hakkında bilgi veren ve aynı zamanda vejetasyon indekslerine de destek olan bir indekstir. Çünkü LST ile vejetasyon indeksleri arasında önemli ilişkiler mevcuttur. Görüntülerin işlenmesinde ENVI, haritaların oluşturulmasında ise ArcGIS yazılımı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, LST-NDVI ve LST-SAVI arasında oldukça yüksek ilişkiler çıkmıştır. LST-NDVI arasındaki ilişkinin R2 değerleri 2015 ve 2016 yıllarında sırasıyla 0,8203 ve 0,9496 olurken LST-SAVI arasındaki ilişkinin R2 değerleri ise yıllara göre sırasıyla 0,8725 ve 0,8682 olmuştur. NDVI ve SAVI arasındaki ilişkinin R2 değerleri 2015 ve 2016 yıllarında sırasıyla 0,7702 ve 0,7574 olmuştur. Bu çalışmayla, uydu verilerinin ve bunlara bağlı olarak elde edilen vejetasyon indekslerinin tarımsal kuraklığın izlenmesinde kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Agricultural drought caused by natural events such as global warming and climate change is showing its effects in Turkey. This is causing serious problems on the Menemen Plain, and this in turn is resulting in losses in crop yield, as well as a large number of problems in economic and social areas. The aim of this thesis was to examine and investigate agricultural drought in the Menemen Right Bank irrigation area with the help of LST, NDVI and SAVI indices, using 11 LANDSAT- 8 satellite images for each of the years 2015 and 2016. NDVI and SAVI are important indices showing the health of the plant cover, and LST is an index which gives information on the thermal conditions of the land and at the same time supports the vegetation indices. This is because there are significant correlations between LST and the vegetation indices. In processing the images, the program ENVI was used, and ArcGIS was used in creating the maps. It was concluded in the study that there were very high LST-NDVI and LST-SAVI correlations. The R2 values of the LST-NDVI correlation were 0.8203 and 0.9496 for the years 2015 and 2016 respectively, while the corresponding values for the LST-SAVI correlation were 0.8725 and 0.8682. The R2 values of the correlation between NDVI and SAVI were 0.7702 and 0.7574 for 2015 and 2016 respectively. This study shows that satellite data and the vegetation indices derived from it can be used in monitoring agricultural drought.