Üniversite öğrenim hacimleri bağlamında iç mekan tasarımı kriterlerinin belirlenmesi ve örnek çalışma olarak Nazarbayev Üniversitesi
In the context of university education volumes,determining the criterias of interior design and as a case study, Nazarbayev University
  1. Tez No: 561481
  2. Yazar: MUHAMMET AKDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAL BARIŞ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Universities, Learning Spaces, Classroom Design, Laboratory Design, Nazarbayev University
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Üniversiteler, toplumsal değişime, gelişime öncülük eden kurumlardır. Temel işlevleri, anayasa ve yasalarda da belirtildiği gibi eğitim-öğretim ve araştırma yapmaktır. Bu bağlamda bilimsel, teknolojik ve toplumsal gelişmelere katkı sağlamak üniversitelerin öncelikli görev ve sorumlulukları arasındadır. Öğrenci ve akademisyenler, üniversitelerde bulunduğu sürenin büyük bir bölümünü öğrenim alanlarında geçirmektedir. Öğrenim alanlarının iç mekan fiziki koşulları, eğitim-öğretimin başarısındaki en önemli etkenlerdendir. Öğrenci ve öğretim üyelerinin birincil görevi olan bilim üretebilmeleri adına, her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak, gerekli teknik donanım ve donatılara sahip mekanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Modern üniversitelerde, eğitim kalitesinin ve verimliliğin arttırılması adına, gelişen teknolojinin entegre edildiği, öğrenci odak merkezli tasarımın geliştirildiği, grup çalışmalarına önem veren esnek öğrenim alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tezin amacı aktif ,deneyimsel ve işbirlikçi öğrenmeyi kolaylaştırabilmek adına, günümüzün üniversitelerinde bulunan bu öğrenim alanlarının iç mekanlarının, hangi fiziksel öğelerle donatılması gerektiğidir. Yapılan bu tez çalışmasında, üniversitelerin eğitim ve bilim bölümlerinde bulunan öğrenim alanları derslik ve laboratuvar başlıklarıyla ele alınmış, bu alanların iç mekan tasarımında dikkat edilmesi gereken tasarım kriterleri ve fiziki mekan ihtiyaçları araştırılmıştır. IPMA 2018 proje yarışmasında dünya 4.sü olmuş, iç mekan tasarım öğelerinin ve fiziki altyapısının doğru bir şekilde uygulandığı, DUKE üniversitesinden katılımcıların talepleriyle iç mekan fiziki öğeleri belirlenmiş olan, , Kazakistan'ın başkenti Nursultan (Eski adıyla Astana) şehrinde bulunan Nazarbayev Üniversitesi'nin ana yerleşkesindeki laboratuvar ve dersliklerinin fiziksel özellikleri incelenerek, tasarım kriterleri üzerine uygulama yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Üniversiteler, Öğrenim Alanları ,Derslik Tasarımı, Laboratuvar Tasarımı, Nazarbayev Üniversitesi
Özet (Çeviri)
Universities are establishments that pioneer social change and progress. Their main functions are conducting research and giving education, as stated in the constitution and legislations. In this context, providing contribution to scientific, technological and social progress are among primary duties and responsibilities of universities. Students and academics spend a huge portion of their time in the university at learning spaces. Interior physical conditions of learning spaces are one of the most crucial factors regarding the success of education. In order to accomplish their primary duty, doing science, students and academics need places that have all the required technical equipment and that will supply all their needs. Modern universities are in need of flexible learning spaces that are integrated with the advancing technology, that give importance to team work and that enhance the student-oriented design; in order to increase the education quality and efficiency. The purpose of this theses is to explain which physical objects should be provided to interior areas of today's universities' learning spaces, in order to enable experiential and collaborative learning. In this thesis work, learning spaces located at education and science departments of universities are approached under two topics of classroom and laboratory, significant design criteria and physical space needs of these spaces' interior design are researched thoroughly. Within the requests of participants from DUKE university, a university where these indoor space design elements and physical infrastructure are executed correctly and that won the 4th place on IPMA 2018 project contest, the interior physical elements of Nazarbayev University (located at the capital of Kazakhstan, Nursultan (f.k.a. Astana), have been determined, and through these determinations, pysical characteristics of laboratories and classrooms at the main campus of Nazarbayev University have been examined.