Mekanın oyun potansiyeli üzerine bir inceleme
An examination about the play potential of space
  1. Tez No: 561498
  2. Yazar: DENİZ KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ŞENTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: oyun, yaratıcılık, tasarım, tasarım süreci, mekân, kültür, play, creativity, design, design process, space, culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu tez çalışmasında, mekânın sahip olduğu oyun potansiyeli, oyunun belirgin özellikleri, deneyim ve yaratıcılıkla kurduğu ilişki üzerinden ele alınmıştır. Daha çok fiziksel aktiviteler üzerinden tanımlanan“oyun mekânı”söylemine eleştirel gözle bakmayı hedefleyen çalışma, oyun kavramının işaret ettiği yaratım alanını, mekânın oyun potansiyelinin temeline koymaktadır. Mekân, düşlemeyi ve yaratıcı eylemleri barındırması açısından oyun potansiyeline sahiptir. Oyunun yaratıcı etkisi mekânda kendini hissettirdiği anda, mekânın oyun potansiyelinden söz edilebilir. Bu anlamda, mekânın yaratıcı gücünün oyunla kurduğu benzerlik dikkat çekicidir. Mekân bu yaratıcı vasfı sayesinde gerçek bir deneyim yaşanmasına olanak tanır ve böylece oyuncul etkinliklerin sahnesi haline gelir. Bunun yanında oyuna ait bazı belirgin özellikler, mekânın gerçek bir deneyimin ve yaratıcı eylemlerin sahnesi olma koşulunu oluşturan ve ona oyunsal karakterini veren önemli unsurlardır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the play potential of space is discussed through the relationship between the characteristics of the play and the experience and creativity. The study, which aims to critically view the discourse of play space, that is defined mostly through physical activities, places the creation field, which is indicated by the concept of play, on the basis of the play potential of space. Space has the potential to play with imagination and creative actions. As the creative effect of the play makes itself felt in the space, the potential of the play can be mentioned. In this sense, the similarity of the creative power of space with the play is remarkable. The space allows this experience to be a real experience. Thus becomes the scene of the player activities. Besides, some important features of the play are important elements that constitute the condition of being a stage of real experience and creative actions and give it the playful character.