Montessori eğitim metodunun kent konutlarında 3-6 yaş çocuk odası tasarımına etkisi
The impact of Montessori method on 3-6 ages kids room design in urban residences
  1. Tez No: 561523
  2. Yazar: GÜZİN TÜRKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL EMRE KAVUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, çocuk odası, iç mekan, tasarım, okul öncesi eğitim, montessori metodu, child, child room, interior space, design, pre-school education, montessori method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde insanoğlu, günden güne değişen çevre koşulları, teknolojik gelişmeler ve sosyal yaşam ile çağa ayak uydurmaya çalışmakta, değişim denen olguyu kabullenmektedir. Bu değişim şüphesiz çocukları etkilemekte, hayatı keşfeden bu küçük varlıklar için daha zor hale gelmektedir. Ulusların geleceklerini yönlendiren en küçük varlık olan çocukların, bu değişimlerden olumsuz yönde etkilenmeden yetiştirilmeleri için gerekli olanaklar sağlanmalıdır. Onların mutlu yaşam koşulları ile büyümeleri yetişkinlerin görevidir. Bir çocuğun donanımlı ve mutlu bir birey olması, yetişkinlerin evreden evreye farklılıklara sahip gelişim dönemleri hakkında iyi derecede bilgi sahibi olmaları ve bu evrelere göre çocuğa doğru yaklaşım göstermelerine bağlıdır. 0-6 yaş arası okul öncesi dönemde çocukların gelişimlerini destekleyen montessori metodu da en önemli yaklaşımlar arasında kabul edilmektedir. Çocuklar yetişkinlere göre, çevrelerine karşı farklı bir algıya sahiptirler. Dolayısıyla onlar için tasarlanan bir çocuk odasının tamamen çocuklara uygun olarak biçimlendirilmesi gereklidir. Dahası, ileriki yaşam için; çocuk mekânları çocuğun gelişimini destekler nitelikte olmalıdır. Araştırma; çocuklar üzerinde başarıları kanıtlanmış montessori metodunun, konuttaki 3-6 yaş çocuk yatak odası tasarımlarını ne şekilde etkilediği ve metodun çocuk üzerinde başarı göstermesi için tasarımın ne gibi niteliklere sahip olması gerektiği ile ilgilidir.
Özet (Çeviri)
In today's world, humankind accepts the concept of evolution in environmental conditions, techological improvements and social life and tries to adapt themselves accordingly. This change, undoubtedly, affects the children the most and makes it even harder for them to explore the world around. Juvenility is the future of the nations. In order for them not to be affected in a negative way, the needed conditions must be provided. Adults are responsible for providing a secure and positive environment for them to grow in. The happiness and well-being of child depends on to what extent their parents are knowledgeable about the child development, its periods and how to treat children in each one. The Montessori Method, which supports the children development in early ages, is accepted one of the most important methods in this sense. Children has a different perception than that of an adult's. Thus, a kid room must be shaped and designed solely on their needs and developmental requirements. Moreover, children's places should be in a way which backs up their future life. This research focuses on to what extent and how the success proven Montessori Method has affected the kids room design in 3-6 age group in urban residences and what kind of qualifications are needed for it to be successful.