Montessori Metodu ve Montessori okulları: Türkiye'de Montessori okullarının yönetim ve finansman bakımından inclenmesi
Montessori Metodu and Montessori schools: Investigation Montessori schools in Turkey in terms of management and finance
- Tez No: 188745
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN HESAPÇIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Alternatif eğitim, Maria Montessori, Montessori Metodu, Montessori Okulları, Türkiye'de Montessori Metodu, Yeni Eğitim, Alternative Education, Maria Montessori, Montessori Method, Montessori Schools, Montessori Method in Turkey, New Education
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Alternatif eğitim modellerinin arasında yaygın olarak uygulama alanı bulanMontessori metodu, çocuğu, eğitimi ve eğitim çevresini, bireyi merkeze alan biryaklaşımla değerlendirmektedir. Çocuk kendi hızında, kendi gelişimine göre, kendiseçtiği zaman ve etkinliklerde varlığını inşa etmek uğruna çalışmaktadır. Bu sayedeeğitim oto eğitime; öğretmen yardımcıya; disiplin öz disipline; ders kendi kendinigerçekleştirmeye dönüşmektedir. Bu metot günümüzde bebeklikten lise düzeyine kadarbinlerce okulla uygulama alanı bulmaktadır. Türkiye'de de son 10 yıl içinde anaokuludüzeyinde uygulanmaya başlanmıştır. Montessori Okullarının açılmasında yasal izinaranmadığı için her isteyen bu adı kullanarak okul açabilmektedir. Bu okulların gerçekMontessori okulu olup olmadığının tek garantisi ise sınırlı sayıdaki akreditasyonkuruluşunun onayıdır. Bu çalışmada Montessori Metodu hakkında teorik bilgilerverildikten sonra, Türkiye'de Montessori eğitimi verdiğini duyuran okulların belirtilenakreditasyon kuruluşlarının standartlarını ne oranda karşıladıkları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Montessori method, a method which has been most widely applied of all thealternative education approaches, evaluates the child, education and educationenvironment with an individual-centered approach. The child studies according to his /her speed, whenever he wants and does the activities he / she chooses and also studies toconstruct his / her existence. Thus, education turns into self-oriented education, teacherturns into a facilitator, discipline turns into self-discipline and lessons turn into self-realization. This method is used at thousands of schools from infancy to high schoollevel. It has been used at kindergartens for ten years in Turkey. Anybody can set up aschool under the name of Montessori since they do not have to take any legalpermission. The only criterion to understand whether these schools are Montessorischools or not is the accreditation foundations. In this study, after the theroticalbackgrounds of Montessori Method has been given, it has been investigated to whatextent the schools that have declared that they use Montessor Method meet the criteriaof the accreditation foundations.