İnce daneli zeminlerin kompaksiyon parametrelerinin istatistiksel analizler ile tahmin edilmesi
Prediction of compaction parameters of fine grained soil with statistical analysis
  1. Tez No: 561545
  2. Yazar: RESÜL SİVRİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE BENGÜ SÜNBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Compaction, compaction energy, regression analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Zeminler, genellikle mühendislik uygulamalarında, arzu edilen kullanım amacındaki kalitede değildir. Bunun için uygun ve ekonomik çözümlerden biri, zeminin stabilize edilmesi ve mühendislik özelliklerinin iyileştirilmesidir. Teorik olarak zemin taneleri ve su sıkışmaz olduğundan zeminin sıkışması boşlukların içerisindeki havanın dışarı çıkması ile oluşur. Bu da danelerin birbirine yaklaşarak daha sıkı bir yapı elde etmeleri ile sağlanır. Danelerin zemin içerisindeki boşlukları doldurarak birbirine doğru hareketleri, zemin tabakasına uygulanan statik veya dinamik yüklerle sağlanır. Tanelerin hareket yeteneği ise uygulanan yük (kompaksiyon enerjisi) ve zeminin su muhtevası ile ilişkilidir. Kompaksiyon, mekanik enerji uygulayarak zeminin yoğunluğunun arttırılması esasına dayalı bir stabilizasyon yöntemidir. Bu işlemler sonrasında zemin; daha kararlı bir hale gelir, geçirimliliği azalır, uygulanan dış yükler altında yeterli dayanıma sahip olur, yapacağı oturmalar azaltılır ve bu özelliklerini çok uzun yıllar koruyabilir. Bu çalışmada bazı özellikleri belli olan bir takım ince daneli zeminin regresyon analizi sonucu, kompaksiyonun etkili parametreleri olan maksimum kuru birim hacim ağırlık ile optimum su muhtevası tahmin edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda birtakım güvenilir denklemler elde edilmiştir. Anahtar Kelimler: Kompaksiyon, kompaksiyon enerjisi, regresyon analizi
Özet (Çeviri)
Soils are generally don't have of the intended quality for engineering applications. One of the appropriate and economical solutions is to stabilize the soil and improve the engineering properties. Theoretically, the soil grains and the water are incompressible, so that the soil compaction occurs when the air inside the gaps comes out. This is ensured by the fact that the grains are closer together and obtain a more tight structure. Movement of grains to each other by filling the gaps is ensured by static or dynamic loads applied to the soil layer. The mobility of the grains is related to the applied load (compaction energy) and the water content of the ground. Compaction is a stabilization method based on increasing the density of the ground by applying mechanical energy. After these processes the ground; becomes more stable, has reduced permeability, has sufficient strength under applied external loads, ground settlement is reduced and ground can retain these properties for many years. In this study, it is tried to predict the optimum water content with the maximum dry unit volume weight, which are the effective parameters of the compaction, as a result of regression analysis of a number of fine grained soil. As a result of the analysis, some reliable equations have been obtained.