Christine Nöstlinger'in seçilmiş kitaplarıyla kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin yazma becerisine etkisi
The effect of creative drama activities based o0n Cristine Nöstlinger's choosen books
- Tez No: 561549
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yazma becerisi, Yaratıcı drama, Christine Nöstlinger, Writing skill, Creative drama, Christine Nöstlinger
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitimde Drama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Yaratıcı Drama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı Christine Nöstlinger'in kitaplarıyla kurgulanan yaratıcı drama etkinliklerinin ilköğretim 4. sınıf öğrencilerinin yazma becerilerine etkisini incelemek ve bu etkinliklere ilişkin öğrenci görüşlerini belirlemektir. Çalışma 2018-2019 eğitim–öğretim yılında Niğde ilinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı özel bir okulda gerçekleşmiştir. Çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel bölümü 48 öğrenci ile 9 hafta boyunca yürütülmüştür. Bu öğrencilerin 24'ü deney grubunu, 24'ü ise kontrol grubunu oluşturmuştur. Deney grubuna Christine Nöstlinger'in kitaplarıyla kurgulanan yaratıcı drama etkinlikleri uygulanırken, kontrol grubuna mevcut öğretim programındaki kaynak planlar uygulanmıştır. Çalışmanın nicel verileri, deney ve kontrol gruplarına deneysel uygulamalar öncesinde uygulanan yazma becerisine yönelik akademik başarı testi ile elde edilmiştir ve bu verilere yönelik olarak betimsel istatistiklere bağımlı, bağımsız t testleri uygulanmıştır. Çalışmanın nitel verileri ise deney grubu öğrencileriyle yapılan odak grup görüşmeleri yoluyla toplanmıştır ve bu verilerin çözümlemesinde içerik analizi yöntemine başvurulmuştur. Çalışma sonucunda deney grubuna ait yazma becerisine yönelik akademik başarı testi puanlarının, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür. Yapılan odak grup görüşmelerinde deney grubu öğrencileri Christine Nöstlinger'in kitaplarıyla kurgulanan yaratıcı drama etkinlikleri ile ilgili olumlu görüş bildirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of creative drama activities based on Christine Nöstlinger books on the writing skill of 4th grade students and determine their opinions about these activities. The study was conducted in a private school of the Ministry of National Education in the province of Niğde in the academic year of 2018-2019. Mixed research method was used in this study. The quantitative part of the study was carried out with 48 students for 9 weeks. 24 of these students were in experimental group and 24 of them were in control group. While creative drama activities based on Christine Nöstlinger's books were applied to the experimental group, resource plans in the current curriculum were applied to the control group. The quantitative data of the study were obtained by the achievement test for the writing skills applied to the experimental and control groups and the dependent, independent t tests were applied to the quantitative data and descriptive statistics was used. Qualitative data of the study were collected through focus group interviews with experimental group students and content analysis method was used for analysis of these data. At the end of the study, it was observed that the academic achievement test scores of the experimental group were significantly higher than the control group's. In the focus group interviews, the experimental group students expressed positive opinions about the creative drama activities based on Christine Nöstlinger's books.