Atriyal fibrilasyonlu olgularda obezite ve epikardiyal yağ dokusunun sol atriumda trombüs gelişimine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of obesity and epicardial fat tissue on thrombus development in the left atrium in patients with atrial fibrillation
- Tez No: 561572
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN ONGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, epikardiyal yağ dokusu kalınlığı, obezite, obezite paradoksu, sol atriyal apendikste trombüs, Atrial fibrillation, epicardial adipose tissue thickness, obesity, obesity paradox, thrombus in left atrial appendix
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Atriyal Fibrilasyonlu Olgularda Obezite ve Epikardiyal Yağ Dokusunun Sol Atriumda Trombüs Gelişimine Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Obezite atriyal fibrilasyon (AF) sıklığını artırmasına rağmen, obez AF'li hastalarda sağ kalımın daha iyi olduğunu belirten araştırmalar mevcuttur. Bu durum“obezite paradoksu”olarak tanımlanmaktadır. Çalışmamızda kapak hastalığına bağlı olmayan AF'li hastalarda obezite ile trombüs oluşumu arasındaki ilişkiyi değerlendirmeyi amaçladık. Yöntem ve Gereç: Çalışmaya kapak hastalığına bağlı olmayan AF tanılı ve son 6 ay içinde kardiyoversiyon ve/veya kateter ablasyonu öncesi transözefageal ekokardiyografi (TEE) yapılmış 127 hasta dahil edildi. TEE'de sol atriyal apendikste trombüs varlığına göre olgular iki gruba ayrıldı. Hastaların beden kitle indeksi (BKİ) hesaplanarak obez ve obez olmayan şeklinde iki gruba ayrıldı, ek olarak bel çevresi ölçümleri de yapıldı. Ayrıca, 2 boyutlu transtorasik ekokardiyografi (TTE) ile sağ ventrikül serbest duvar ön yüzündeki epikardiyal yağ dokusunun kalınlığı hesaplandı. Bulgular: Hastaların 48'i (%37.8) kadın, 79'u (%62.2) erkekti. Hastaların yaş ortalaması 65.82 ± 11.68 yıldı. Trombüs olan ve olmayan gruplar arasında sağ ventrikül serbest duvar ön yüzündeki epikardiyal yağ dokusu kalınlığı açısından anlamlı fark izlenmedi (p=0.63). Buna karşılık trombüs tespit edilen olgularda BKİ (p=0.06) ve bel çevresi (p=0.08) daha az olma eğilimindeydi. Veriler yaş, cinsiyet, CHA₂DS₂-VASc skoru ve sağ ventrikül serbest duvar ön yüzündeki epikardiyal yağ dokusu kalınlığına göre düzeltildiğinde obezlerde trombüs gelişme olasılığının anlamlı derecede azaldığı saptandı (p=0.05). Sonuç: Çalışmamız bildiğimiz kadarıyla, bugüne kadar kapak hastalığına bağlı olmayan AF'li hastalarda obezite ile trombüs varlığı arasındaki ilişkiyi BKİ, bel çevresi ve epikardiyal yağ dokusu kalınlığını dikkate alarak değerlendiren ilk araştırmadır. Çalışmamızda“obezite paradoksu”nu destekler şekilde obezlerde sol atriyal apendikste trombüs gelişme olasılığının azaldığını saptadık.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effects of Obesity and Epicardial Fat Tissue on Thrombus Development in the Left Atrium in Patients with Atrial Fibrillation Background: Although obesity increases the frequency of atrial fibrillation (AF), there are studies showing better survival in obese AF patients. This is defined as the“paradox of obesity”. In this study, we aimed to evaluate the relationship between obesity and thrombus formation in patients with non-valvular AF. Materials and Methods: 127 patients with non-valvular AF who underwent transesophageal echocardiography (TEE) prior to cardioversion and/or catheter ablation in the last 6 months were included in the study. Patients were divided into two groups according to the presence of thrombus in the left atrial appendix. The body mass index (BMI) was calculated and the patients were divided into two groups as obese and non-obese. Waist circumference measurements were also performed. In addition, the thickness of epicardial adipose tissue in front of right ventricular free wall was calculated by 2D transthoracic echocardiography (TTE). Results: The mean age of the patients was 65.82 ± 11.68 years. 48 of the cases (37.8%) were female and 79 (62.2%) were male. There was no significant difference between the groups with and without thrombus in terms of epicardial fat tissue thickness (p = 0.63). In contrast, BMI (p=0.06) and waist circumference (p=0.08) tended to be less in patients with thrombus. When the data were corrected according to age, sex, CHA₂DS₂-VASc score and epicardial adipose tissue thickness, the probability of thrombus development was significantly reduced in obese (p = 0.05). Conclusion: To our knowledge, this is the first study to evaluate the relationship between obesity and the presence of thrombus in patients with non-valvular AF by considering BMI, waist circumference and epicardial fat tissue thickness. In our study, we found that the possibility of thrombus development in the left atrial appendix is reduced in obese patients. This result was consistent with the“obesity paradox”.