Betonarme yapılarda,sürtünmeli V veya X çapraz çelik elemanları kullarnarak yapılacak desteklerle sismik analiz modelli
Seismic analysis model of V and X braced frames using friction damper on concrete building
  1. Tez No: 561646
  2. Yazar: LIDA AFSARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANDE GÖKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, Earthquake Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürtünme damperi, Betonarme çerçeve, Zaman Tanım Alanında Yöntemi Analizi, Kat deplasman, Taban kesme kuvvetileri, Friction damper, Concrete frame, Time history analysis, Story drift, Base shear
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Ansızın ortaya çıkan depremler tasarım kriterleri açısından yapı mühendislerini daima zorlamaktadır. Meydana gelen bu depremler yalnızca şehirleri, yolları ve binaları değil, aynı zamanda insan hayatını da olumsuz etkilemektedir. Deprem kaynaklı ortaya çıkan problemler, çözüm yolu bulmada yeni tekniklerin keşfi açısından yapı mühendislerini teşvik etmektedir. Bu problemlerin başında ise“yapı titreşimi”gelmektedir. Depremlerin aniden ortaya çıkması ve beraberinde büyük hasarlar bırakması bu duruma karşı bir çözüm bulunması gerekliliğini de arttırmaktadır. Pasif enerjinin dağıtılması için istifade edilen sistemler, depremin ortaya çıkardığı zararları azaltmak için tüm dünyada sıkça başvurulan yöntemlerdendir. Sistem üzerindeki sönümleme etkisi herhangi bir harici yükleme olmadan elde edilir ve bunların performansı deprem uyarımı ile sağlanır. Sürtünme damperi, tediklenen enerjiyi yer değiştirme kontrol mekanizması ile dağıtan bir tür pasif damperdir. Bu çalışmada ani direnç çerçeveli 7 katlı beton bir yapı SAP2000'de dampersiz, X ve ters V damperli olmak üzere üç farklı şekilde tasarlanmış ve modellenmiştir. Maskimum deplasman ve taban kesme kuvveti sonuçları lineer olmayan zaman tanım alanında yöntemi analizlerinden çıkarılır. Sonuçlar, X konfigürasyonlu binanın tüm depremlerde en iyi performansa sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Earthquakes as a sudden rupture phenomenon have always been one of the most challenging design criteria for structural engineers around the globe. The disaster caused by an earthquake does not only ruin the buildings, cities, roads and but also leaves a big financial loss, and put human life at serious risk. The collapse of structures due to earthquake motions amplified concerns of structural engineers in finding more accomplished techniques for dissolving the released energy of earthquakes by structures. Structure vibration is the main concern of structural engineers. The inevitable occurrence of earthquakes and imposing plenty of damages lead to finding a proper and trustworthy solution to encounter this natural phenomenon. Using passive energy dissipating systems are utilized all around the world to mitigate the substantial damages. The damping effect on the system is obtained without any external loading and the performance of these is achieved by the earthquake excitation. Friction damper is a kind of passive damper which dissipates the induced energy by the displacement control mechanism. At this dissertation, a concrete 7-story-building with moment resisting frame is designed and modeled in SAP2000 at three different cases including without damper and with X and inverted V damper. The results of maximum story drifts and base shear are extracted from the nonlinear time history analyses. The results indicated that building with X configuration showed excellent performance under all the earthquakes.