Koruma altındaki ticaret yapılarının konaklama yapısı olarak yeniden işlevlendirme süreçleri ve Sirkeci Mercure Hotel örneği
The process of functionalizing the conserved commerce structures into the accomodation artifact with the sample of Sirkeci Mercure Hotel
- Tez No: 561688
- Danışmanlar: DOÇ. ŞENAY ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Mimarlık, Interior Design and Decoration, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Konaklama tesisleri, Oteller, Yeniden işlevlendirme, Occommodation facilities, Hotels, Refunctioning
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Yeniden işlevlendirme uygulaması bağlamında bir yapının konaklama yapısına dönüştürülmesinin ele alındığı bu çalışma sonuç bölümü ile birlikte beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde konaklama yapıları işlenmiştir. Konaklama yapılarının tarihsel süreçte nasıl ortaya çıkıp geliştiği, çeşitleri ve sınıfları; bu çeşit ve sınıflara bağlı olarak kapsamları ele alınmış olup bu bağlamda konaklama yapılarının mimari kurguları irdelenmiştir. Ayrıca, günümüz otelciliğine değinilerek, hizmet ve kapsam bakımından otel yıldız sistemleri ve gerekliliklerine değinilmiştir. Otellerde kullanıcı gereksinimleri ve bu gereksinimleri karşılamak üzerine bulunması gereken donatılar ve nitelikleri detaylı şekilde tanımlanmıştır. Üçüncü bölümde yeniden işlevlendirme ana başlığı altında; yeniden işlevlendirme ve restorasyon kavramı, yeniden işlevlendirmenin amacı ve gereklilikleri irdelenmiştir. Ayrıca, yeniden işlevlendirmeyi gerekli kılan faktörler detaylandırılmış ve yeniden işlevlendirmeyi etkileyen faktörler alt başlıklar halinde incelenmiştir. Bölüm sonunda ise yeniden işlevlendirme kapsamında önemli bir husus olan müdahale türleri ve yöntemleri alt başlıklar halinde ele alınmıştır. Dörüncü bölümde Sirkeci bölgesinin tarihsel gelişimi ve şehir dokusu incelenmiştir. Bölüm sonunda, Sirkeci Mercure Hotel'in tasarım ve uygulama süreçleriyle ilgili çalışmalara değinilmiştir. Ayrıca, tasarım ve uygulama süreçleri sonrası ortaya çıkan konaklama yapısı, yeniden işlevlendirme ve sürdürülebilirlik kapsamında ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise, yapılan tüm çalışmalar sonucu ortaya çıkan bulgulara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work, which was adressed the administration of re-functionalizing a structure into an accomodation structure has 5 parts with the conclusion. In the first part , purpose , content and the procedure of the research has been clarified. In the second part, accomodation structure has been processed. The arise and evolution of accomodation structures with in history, variations and ranges have been studied. Based on variations and ranges it has been analised the architectural construct of the accomodation structures. Furthermore, it has been referred to the star system and it's necessities in recognation of servicing by mentioning today's hotel management. The guest necessities and the qualifications that compensate the needs have been defined in detail. In the third part, re-functionalizing and the restoration concept and the purpose and necessities have been analized under the main topic of re-functionalizing. Also the factors that makes the need of re-functionalizing have been elaborated and studied under titles. At the end of the third part, intervention types and technics - which plays an important role in re-functionalizing - have been studied under titles. In the fourth part, historical evolution of Sirkeci region and the texture of the city have been studied. At the end of the part, design and the implementation process of Sirkeci Mercury Hotel have been mentioned. Also, the accomodation structure that has been revealed after design and implementation process is handled again under the re-functionalising and sustainability. In the conclusion, the indications after the studies have been embraced.