An Evaluation of the Turkish stabilization and liberalization policies since 1980 in the light of southern cone experience
- Tez No: 5617
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN ÇAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İstikrar, Liberasyon, İthal ikamesi, İhracata yönelik, Tablita, Sermaye hesabı, Dış Ticaret hadleri, Develuasyon, Gayri Safi Milli Hasıla ( GSMH), Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH), Stabilization, Liberalization, Import-substitution, Export-orientation, Tablita, Capital account, Terms of Trade, Devaluation, Gross National Product (GNP), Gross Domestic Product (GDP). iv
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET 1980 SONRASI TÜRK İSTİKRAR VE LİBERASYON POLİTİKALARININ LATİN AMERİKA DENEYİMİ IŞI?INDA DE?ERLENDİRİLMESİ Hazırlayan Recep ÇAKAL İşletme Yüksek Lisans Tezi Bilkent Üniversitesi - Ankara Tez Yöneticisi : Dr. Gökhan ÇAPOGLU Bu çalışma, Latin Amerika ülkeleri'nde ve Türkiye'de uygulanan istikrar ve liberasyon politikalarının bir karşılaştırmasını amaçlamaktadır. Çalışma, Türk istikrar ve liberasyon politikalarının, Latin Amerika reform politikalarının başarısızlık nedenlerinin ışığı altında bir değerlendirmesini yapmaktadır. Uygulanan reform politikaları bütün ülkelerde yakın benzerlikler göstermekle birlikte küçük farklılıklar da mevcuttur, örneğin, Arjantin ve Uruguay henüz dış ticaretlerini libere etmeden ödemeler dengesi sermaye hesabını dışa açmışlardır. Reform politikaları, sonuçları açısından da yakın benzerlikler göstermektedir. Bütün ülkeler, başlangıçta dış dengesizlikleri elimine etmişler, yüksek enflasyon oranlarını daha makul seviyelere düşürmüşler ve reform Öncesi dönemlere ~ nazaran daha yüksek büyümeyi gerçekleştirebilmişlerdir. Ancak, döviz kuru belirleme politikasının (tablita), anti-enflasyonist bir araç olarak kullanılması şeklinde beliren istikrar politikalarındaki bir sapma, Latin Amerika ülkelerinde politikalar arası tutarsızlıklara ve reform politikalarının güvenirliğinin yitirilmesine yol açtı. Latin Amerika ülkeleriyle karşılaştırıldığında, reform politikaları sonrası gelişmeler bazı açılardan Türkiye'nin lehine olmuştur. Bunlardan en bariz olanı da ihracatta sağlanan üstün başarıdır. Mamafih, diğer birçok açıdan, gelişmeler Latin Amerika'daki gelişmelere benzerlik göstermektedir, örneğin, sıkı para ve maliye politikalarının terkedilmesi ve ardından yeniden ortaya çıkan yüksek enflasyon oranları her ülkedeki ortak karakteristiklerden biridir. özetle, Türkiye, şu anda, 1980 sonrasında uygulanan reform politikaları açısından başarı ya da başarısızlğm dönüm noktasındadır ve başarı, ancak gerekli önlemlerin ivedi olarak alınmasıyla gerçekleştirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN EVALUATION OF THE TURKISH STABILIZATION AND LIBERALIZATION POLICIES SINCE 1980, IN THE LIGHT OF SOUTHERN CONE EXPERIENCE By Recep ÇAKAL MBA Thesis Bilk-en t University - Ankara Supervisor : Assist. Prof. Gökhan ÇAPOGLU Purpose of this study is to compare the stabilization and liberalization policies implemented in the Southern Cone countries and Turkey. It investigates these policies in a comparative way, and evaluates the Turkish stabilization and liberalization policies in the light of the failure of the Southern Cone reform policies. Policies that were implemented show close similarities in all countries with slight differences, Argentina and Uruguay, for example, opened their capital account before liberalizing their trade. So was the outcomes of the reform policies. All countries initially were able to eliminate external imbalances, to moderate high rates of inflation, and also to achieve high rates of growth compared to prereform periods. However, the shift in stabilization policies in the form of using the exchange rate determination policy (tablita) as an anti-inflationary tool created inconsistencies and undermined the credibility of reform policies in the Southern Cone. Comparing with the Southern Cone, developments aftermath of the reform policies were in favor of Turkey in some aspects. The most obvious one was the higher performance in exports. Nevertheless, in some other aspects, developments resemble to the Southern Cone, such as unsustained monetary and fiscal restrictions and consequently, reemerged high rates of inflation was the common characteristic in all countries. In conclusion, at present, Turkey is at the edge of. the success or failure in terms of reform policies that were implemented since 1980, and the success could be realized if corrective actions are taken immediately.