Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi'nden kapı tipi mezar stelleri
Door type grave steles from Afyonkarahisar Archaeology Museum
- Tez No: 561719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DAVUT KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Archeology, Museology
- Anahtar Kelimeler: Frigya, Afyonkarahisar, Roma Dönemi, Kapı tipi stel, Phrygia, Afyonkarahisar, Roman Period, Door type stele
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Antik dönemde Frigya sınırlarında bulunan, günümüzde bölgeler arası kavşak noktasında yer alan Afyonkarahisar'ın ünlü mermer ocakları ve üretim atölyeleri sayesinde Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi zengin bir stel repertuarına sahiptir. Çalışmada Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi'ndeki 31 adet kapı tipi stel çalışılmıştır. Stellerin bazılarının buluntu yerleri bilinmekte ancak bir kısmı nereden ve kim tarafından müzeye getirildikleri bilinmemektedir. İn-situ şeklinde stel ise hiç bulunamamıştır. Bu çalışma ile stellerin atölyeleri belirlenmiştir. Afyonkarahisar dışındaki atölye üretimi stellerinin varlığından dolayı farklı atölye özellikleri incelenerek tipolojileri oluşturulmuştur. Eserlerin Synnada, Dokimeion, Akmonia, Appia, Tembris Merkez atölye ve Amorium üretimi oldukları anlaşılmıştır. Stellerin üzerindeki betimlerden ve yazıtlardan stel sahiplerinin cinsiyetleri, yaşları ve dikenler hakkında bilgi edinilmiştir. Stellerin MS 2. yüzyılın başından MS 3. yüzyılın ortasına kadar bir üretim aralığında üretildikleri anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Afyonkarahisar Archaeology Museum has a rich stele repertoire thanks to the famous marble quarries and production workshops of Afyonkarahisar, which are located at the crossroads of the region today and at the border of Phrygia in ancient times. In the study, 31 door type stele in Afyonkarahisar Archaeology Museum were studied. The findspots of some of the steles are known. However, it is unknown that from where and who brought them to the museum. There were no steles in-situ. In this study, ateliers of the steles were determined. Due to the existence of the atelier production steles outside of Afyonkarahisar, the features of the different ateliers were examined and their typologies were created. It was understood that artifacts were the production of Synnada, Dokimeion, Acmonia, Appia and Tembris Central ateliers. The information about the steles, descriptions and inscriptions on the stele, the gender, ages of the stele holders. It was understood that the steles were produced from the beginning of the AD 2nd century to the middle of the AD 3rd century.