Üstün yetenekli öğrencilere verilen fen eğitimine yönelik fen bilimleri öğretmenlerinin görüşleri
Opinions of science teachers towards science education given to gifted students
- Tez No: 561810
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT AHMET KIRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen öğretimi, üstün yetenekli öğrenci, fen bilimleri öğretmeni, Science teaching, gifted student, science teacher
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın amacı, üstün yetenekli öğrencilere verilen fen eğitimine yönelik fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada, ayrıca hem üstün yetenekli öğrencilerin BİLSEM'den destek eğitimi almayan öğrencilerle birlikte fen bilimleri dersi işlemesi hakkındaki görüşleri hem de BİLSEM'den destek eğitimi almayan öğrencilerin üstün yetenekli öğrencilerle birlikte fen bilimleri dersi işlemesi hakkındaki görüşlerine de başvurulmuştur. Araştırma 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Konya ilinde bulunan bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu bu ortaokulda görev yapan sınıfında üstün yetenekli öğrencisi bulunan yedi fen bilimleri öğretmeni, bu öğretmenlerin yedi üstün yetenekli ve dokuz BİLSEM'den destek eğitimi almayan öğrencisi oluşturmaktadır. Bu araştırmada nitel veri toplama yöntemi olan“görüşme yöntemi”kullanılmış ve“gözlem”yapılmıştır. Araştırmada desen olarak vaka çalışması (case study) tercih edilmiştir. Araştırma sürecinde veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme ve gözlem formlarına uzman görüşleri doğrultusunda son hali verilmiştir (Ek 1, Ek 2, Ek 3, Ek 4,Ek 5, Ek 6). Bu çalışmanın bulguları doğrultusunda elde edilen sonuçlar şu şekildedir: • Araştırmaya katılan öğretmenlerin bazılarının üstün yetenekli öğrencilere fen eğitimi verme konusunda kendilerini yeterli bulduğu bazılarının da kendilerini yetersiz bulduğu ortaya çıkmıştır. • Öğretmenlerin üstün yetenekli öğrencilere özel bir uygulama yapmadıkları görülmüştür. Öğretmenlerin üstün yetenekli öğrencilerle ilgilenecek zaman ve materyal bulamadıkları tespit edilmiştir. • Öğretmenlerin üstün yetenekli öğrencilere fen eğitimi hakkında herhangi bir eğitim almadıkları ortaya çıkmıştır. • Üstün yetenekli öğrencilerin sınıf iklimine olumsuz etkileri olmadığı saptanmıştır. BİLSEM'den destek eğitimi almayan öğrencilerin üstün yetenekli öğrencilerle aynı sınıfta öğrenim görmekten genellikle memnun olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte üstün yetenekli öğrencilerin çok soru sorup çok söz almalarının diğer öğrencilerin bazılarını olumsuz yönde etkileyebildiği görülmüştür. • Sınıf içinde üstün yetenekli öğrencilerle BİLSEM'den destek eğitimi almayan öğrencilerin herhangi bir ayrıma maruz kalmadıkları görülmüştür. • Üstün yetenekli öğrencilerin üstün yetenekli öğrencilerle birlikte ayrı bir ortamda eğitim görmeleri gerektiği anlaşılmıştır. Üstün yetenekli öğrencilerin bireysel eğitim ihtiyaçlarına cevap bulabilmeleri için okul dışında daha fazla destekleyici eğitim almaları gerektiği ortaya çıkmıştır. • Üstün yetenekli öğrencilerin bireysel yetenekleri doğrultusunda farklılaştırılmış programlara gereksininim duydukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the views of science teachers towards science education given to gifted students. In the study, both the views of gifted students about science courses with students who did not receive support education from BİLSEM and the opinions of students who did not receive support education from BİLSEM with students who were supported by BİLSEM were also revealed. The research was conducted in a secondary school in Konya in 2017-2018 academic year. The study group consists of seven science teachers who have gifted students in this class and seven gifted and nine students who did not receive support education from BİLSEM. In this research,“interview method olan which is a qualitative data collection method was used and”observation "was used. Case study was preferred as a design in the study. During the research process, interview and observation forms developed by the researcher as a data collection tool were finalized according to expert opinions (Annex 1, Annex 2, Annex 3, Annex 4, Annex 5, Annex 6) The results obtained according to the findings of this study are as follows: • It was found that some of the teachers who participated in the study found themselves sufficient to provide science education to gifted students and others found themselves inadequate. • It was seen that the teachers did not make a special application for gifted students. It was found that teachers could not find time and material to deal with gifted students. • It was revealed that the teachers did not receive any education about science education for gifted students. • It was determined that gifted students do not have negative effects on classroom climate. It was found that students who did not receive support education from BİLSEM were generally pleased to study in the same class as gifted students. However, it was seen that gifted students asking too many questions and taking too many words could negatively affect some of the other students. • It was observed that gifted students in the classroom and students who did not receive support training from BİLSEM were not subjected to any discrimination. • It is understood that gifted students should be educated in a separate environment with gifted students. It has become clear that gifted students need more supportive education outside the school to find answers to their individual educational needs. • It was determined that gifted students need differentiated programs in line with their individual abilities.