İç mimari detaylandırmada kısıtlamalar
Constraints on interior architectural detaling
  1. Tez No: 561826
  2. Yazar: GÖKHAN DUYUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT ATİLLA SÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Detail, Detailing, Constraints, İnterior Architecture, Architecture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
İç mimari; mühendislik disiplinleri ve diğer mimari disiplinlerle birlikte yapıyı oluşturan yapı bileşenlerinden biridir. Yenileme ve yeniden işlevlendirme ihtiyaçlarını karşılayan doğası gereği özerktir. Yapının kullanım ömrü devam ederken kullanıcıları tarafından yaşam ömrünü tamamlamış öğelerinin yenilenmesi ihtiyacı olabileceği gibi; yaşama alışkanlıklarının değişmesi ile yeni ihtiyaçların karşılanması gerekebilir. Bununla birlikte mekanlar, farklı bir işlevde tekrar kullanılmak için yeniden işlevlendirilebilir. Bu durumlarda mekanın ideal olarak tasarlanması ve inşa edilmesi gerekir. Mekanın ve kullanıcıların ihtiyaçlarının karşılanması, tasarım kararlarının gerçekleşebilmesi, doğru detaylandırmayla mümkün olabileceği hipotezinden hareketle çalışmada bu süreç irdelenmiştir. Detay kelimesinin kökeninden başlayarak çağrıştırdığı kavramlar incelenip; olumlu ve olumsuz anlamdaki kullanımları aktarılmışır. Aristoteles'in“bütün, parçaların toplamından daha büyüktür”tümcesindeki bütün ile parça kavramları; detay ile yapı kavramlarıyla özdeşleştirilerek detaylandırmanın gelişimi araştırılmıştır. 20.yy ile beraber ivmelenen teknolojik gelişmeler ve değişen kullanım alışkanlıklarının yapıdaki detaylandırma yaklaşımlarına etkileri incelenerek; dönemin tasarımcı, mimar ve düşünürlerinin detaylandırma yaklaşımlarının gelişimine etkileri aktarılmıştır. Doğru detaylandırmanın avantajlarından; detaylandırmanın hem sanatsal hem de teknolojik olan; sezgisel ve analatik karmaşık yapısından bahsedilmiştir. Detaylandırmanın amaçları; tasarım kararlarını her alana uygulamak; bitişik öğelerin bağlantı ve geçiş ilişkisini kurmak; yapısal birleşimleri düzenlemek başlıklarında incelenmiştir. Detaylandırmanın karmaşık yapısında karşılaşılan sorunlar, çizerek aktarmanın önemi ve detaylandırmada yararlanılan kaynaklar derlenmiştir. Detaylandırmanın belirli sistemler doğrultusunda olşturulması için tasarımcılar tarafından detaylandırma ilkeleri geliştirilmiştir. Bu çalışmalarda detaylandırırken göz önünde bulundurulması gereken ilkeler açıklanır. Tezde, üç tasarımcının oluşturduğu bu ilkeler aktarılarak; bu tasarımcılardan Ünal Demiraslan ile konu üzerine kişisel görüşme yapılmıştır. Yapının detaylandırmasında tasarımcının kontrolünün az olduğu ya da hiç olmadığı, doğru tanımlanması gereken belirli kısıtlamalar vardır. İster bir yapının proje aşamasında tasarlanan iç mimari projesinde olsun; ister mevcut bir mekanın yenilenmesinde veya yeniden işlevlendirmesinde; isterse de tarihi eser niteliğinde bir yapının restorasyonu ya da yeniden işlevlendirilmesi sürecinde iç mimari detaylandırmada belirli kısıtlamalar vardır. Bu kısıtlamalar, yapılacak işlemlerin kapsamına göre değişecektir. Yüzey kısıtlamaları; standartlar, şartnameler, yönetmelikler; bütçe kısıtlamaları; zaman kısıtlamaları; tesisat kısıtlamaları; iklim kısıtlamaları; işçilik kısıtlamaları; malzeme kısıtlamaları; sürdürebilirlik kısıtlamaları detaylandırma sürecinde karşılaşılan başlıca kısıtlamalar olarak derlenmiştir. Anahtar kelimler: Detay, Detaylandırma, Kısıtlamalar, İç Mimarık, Mimarık.
Özet (Çeviri)
Interior architecture; It is one of the building components that form the structure together with engineering disciplines and other architectural disciplines. It is autonomous by its nature that meets the requirements of renewal and re-functioning As the life of the building may continue to be renewed by users, the life of the building may need to be renewed; new needs may need to be met by changing the habit of living. However, spaces can be re-functionalized for reuse in a different function. In such cases, the space must be designed and constructed ideally. This process is discussed in the study as it is possible to meet the needs of the space and users, and to make the design decisions and with the correct detailing. The concepts that evoke from the origin of the word detail are examined and analyzed; their use in a positive and negative sense. Aristoteles quoted by“the whole is greater than the sum of parts”with the whole and the parts; The development of detailing with the concepts of detail was identified. Technological developments accelerated with 20th century and effects of changing usage habits on detailing approaches in the structure; The effects of the detailing approaches of the designers, architects and thinkers on the development of the period were explained. Advantages of correct detailing; the elaboration is both artistic and technological; intuitive and analytical complex structure is mentioned. The purposes of detailing; apply design decisions to all areas; establish the connection and transition relationship of adjacent elements; The structural combinations were examined in the headings. The problems encountered in the complex structure of the detailing, the importance of drawing and the sources used in detailing were compiled. The elaboration principles developed by the designers have been developed in order to make the elaboration of the elaboration according to certain systems. The principles to be taken into account when detailing are explained. In this thesis, these principles formed by three designers are transferred; a personal interview was held with Ünal Demiraslan. In the detailing of the structure, the designer has little or no control; There are certain restrictions that must be correctly defined. Whether it is in an interior design project designed during the project phase of a building; whether in the renewal or re-functionalization of an existing space; There is also a certain restriction in the interior architectural detailing in the process of restoration or re-functionalization of a building that is a historical work. These restrictions will vary depending on the scope of the actions to be taken. Surface restrictions; standards, specifications, regulations; budgetary constraints; time constraints; climate restrictions; labor restrictions; material constraints; sustainability constraints are compiled as the main constraints encountered in the detailing process.