'Put yourself in her shoes, it might change your attitudes'. manipulating empathy to improve attitudes toward rape victims
'Kendini başkasının yerine koymak tutumlarınzı değiştirebilir'. Tecavüz mağdurlarına yönelik tutumları değiştirmek için empati manipülasyonu
- Tez No: 561854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN YALÇINKAYA ALKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Tecavüz kurbanlarına ilişkin tutumlar, tecavüz mitleri, empati, düşmanca ve korumacı cinsiyetçilik, attitudes toward rape victims, rape myths, empathy, hostile and benevolent sexism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Mağdurun suçlanması ve damgalanması, tecavüz mağdurlarının iyileşme süreci ve psikolojik iyi oluş için önemli bir sorundur. Başkalarının bakış açısını almak, damgalanmış gruplara yönelik tutumları iyileştirmektedir. Bu çalışmada, tecavüz mağdurlarına yönelik tutumlar, Kosova'dan 240 ve Türkiye'den 240 genç yetişkine empati manipülasyonu yapılarak incelenmiştir.Savaş zamanı tecavüz mağdurlarına karşı yönelik tutumlar, Kosova öğrneğindeki gibi çok önemli ve hasas bir sorun olmasına rağmen hala yeterince tartışılmıyor. Katılımcılar, Demografik Bilgi Formu ile beraber düşmanca ve korumacı cinsiyetçiliği ölçmek amacıyla geliştirilen Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeğini tamamlamışlardır. Ardından, katılımcılar düşük empati (objektif olun.) veya yüksek empati (kendinizi kurbanın yerine koyun.) koşullarına rastgele atanmıştır. Katılımcılar, savaş olmayan (gündüz / gece) ve savaş olan (gündüz / gece) koşulların bulunduğu 4 senaryodan birini okumuşlardır. Duygularını, empati dahil olmak üzere, 12 duygusal durum sıfatının yer aldığı bir listede bildirmişlerdir. Son olarak, Tecavüz Kurbanlarına İlişkin Tutumlar Ölçeğini tamamlamışlardır. Kosovalı katılımcılar, tecavüz kurbanlarına ilişkin tutumlar ölçeğinden Türk katılımcılara göre daha yüksek puan almıştır. Yüksek empati grubundakiler, tecavüz mağdurlarına karşı daha az olumsuz tutum göstermiştir. Ancak, tecavüz kurbanlarına ilişkin tutumlarda, farklı senaryo grupları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Sonuçlara göre, yaş ve cinsiyet kontrol edildiğinde, empati ve senaryo grupları anlamlı bir etkileşim etkisi göstermektedir. Beklendiği gibi, düşmanca cinsiyetçilik ve korumacı cinsiyetçilik anlamlı pozitif korelasyon gösterirken, kendinden bildirilen empati, tecavüz kurbanlarına ilişkin tutumlar ile negatif korelasyon göstermiştir.. Kendinden bildirilen empati, düşmanca cinsiyetçilik ve korumacı cinsiyetçilik katılımcıların tecavüz kurbanlarına ilişkin tutumlarında önemli yordayıcılar olarak bulunmuştur. Bu tezin en önemli katkıları (1) savaş tecavüzü tarihine sahip Kosova'dan ve Türkiye'den katılımcılar, (2) savaş senaryoları (3) ve tutumları iyileştirme yolu olarak empati manipülasyonudur. Bu tez, empati odaklı bilinçlendirme programlarının tecavüz mağdurlarına yönelik tutumları geliştirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Victim blaming and stigmatization are significant problem for rape victims' well-being and healing. Taking others' perspective has shown to improve attitudes toward stigmatized groups. This study investigated attitudes toward rape victims after manipulating empathy to 240 young adults from Kosovo and 240 from Turkey. Attitudes toward wartime rape victims remain understudied despite being a very important and sensitive problem in the case of Kosovo. Participants responded to demographic form and Ambivalent Sexism Inventory to measure Benevolent Sexism (BS) and Hostile Sexism (HS). They were randomly assigned to the low empathy (be objective) or high empathy group (put yourself in the victim's place). Participants randomly read one of the four scenarios that were manipulated as taken place in a non-war situation (daytime vs. nighttime) and in a war situation (daytime vs. nighttime). They reported their emotions on a list with 12 emotional state adjectives including empathy. Lastly, responded to Attitudes toward Rape Victims Scale (ARVS). Kosovar participants scored higher on ARVS, as compared to Turkish participants. The High Empathy group showed significantly fewer negative attitudes toward rape victims. However, there was no significant difference among scenario groups on the ARVS score. The results showed that there was significant interaction effect between Empathy and Scenario, when age and gender were also controlled. As expected, HS and BS showed significant positive correlation, whereas self-reported empathy negative correlation with ARVS. Self-reported empathy, HS and BS were significant predictors of participants' ARVS. The main contributions of this thesis are (1)sample from a country with war-rape history(Kosovo) and one with no such history(Turkey); (2)wartime scenarios; (3)manipulation of empathy to improve attitudes. This thesis suggests that awareness programs with a focus on empathy might improve attitudes toward rape victims.