Okul müdürlerinin performans değerlendirme sürecine ilişkin öğretmen algıları ölçeği
Teacher perceptions scale of school principals on performance evaluation
  1. Tez No: 561859
  2. Yazar: AYŞE HÜNERLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM ACAR GÜVENDİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Performans, performans değerlendirme, öğretmen performans değerlendirme, okul müdürü, ölçek geliştirme, performance, performance evaluation, performance evaluation of teacher, school manager, scale development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul müdürlerinin performans değerlendirme sürecine ilişkin öğretmen algılarını belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2015–2016 eğitim öğretim yılında Tekirdağ ili Çerkezköy ilçesinde görev yapan 537 öğretmen oluşturmaktadır. Elde edilen veriler SPSS ve LISREL yazılımları kullanılarak çözümlenmiştir. Öğretmenlerin kişisel özelliklerini belirlemek amacıyla bilgi formu hazırlanmıştır. Bilgi formu ile birlikte sunulan ölçme aracı 6 faktör ve 70 maddeden oluşmaktadır. Ölçme aracında; fikrim yok, tamamen katılıyorum, katılıyorum, katılmıyorum ve kesinlikle katılmıyorum seçeneklerinden oluşan 5'li likert tipi derecelendirme kullanılmıştır. Çalışmada, öncelikli olarak elde edilen verilerin açıklayıcı faktör analizi için uygun olup olmadığına, Kaiser Meyer Olkin (KMO) katsayısı ve Barlett testi ile karar verilmiştir. Kaiser- Meyer-Olkin Katsayısı .97 olarak hesaplanmış ve faktör analizine uygun olduğu belirlenmiştir. Verilerin faktör analizi için uygun çıkması üzerine, ölçeğin yapı geçerliğini saptamak için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılmıştır. Ölçeğin faktör yapısını incelemek amacıyla, ölçekte yer alan maddelere temel bileşenler analizi ve dik döndürme tekniği uygulanmıştır. Varimaks dik döndürme tekniği kullanılarak faktör yükleri .40'ın altında olan ve birden fazla faktörde birbirine yakın faktör yükleri veren 10 madde ölçekten çıkartılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizinde elde edilen uyum indeks değerleri yeterli uyuma işaret etmektedir. Madde-toplam korelasyonlarının .66 ile .90 oranında değiştiği saptanmıştır. Ölçeğin bütününe ait Cronbach alfa iç tutarlılık güvenirlik katsayıları birinci faktörden altıncı faktöre doğru sırasıyla .95, .94, .95, .94, .93 ve .90'dur. Sonuç olarak okul müdürlerinin performans değerlendirme sürecine ilişkin öğretmen algılarını belirlemeye yönelik, geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış toplamda 6 faktörlü ve 60 maddeden oluşan ölçek elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop valid and reliable evaluation method for performance evaluation process in order to assess teacher perceptions by school principals. The study was conducted on 537 teachers from 2015-2016 academic year in Cerkezkoy, Tekirdag. The collected data was analyzed by using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) and Linear Structural Relations (LISREL) softwares. In order to determine teachers' individual skills and characteristics, an information survey was prepared. The evaluation method including the survey consists of 6 factors and 70 items. The responses to the evaluation include“have no idea, strongly disagree, disagree, agree, strongly agree”. Using Kaiser Meyer Olkin (KMO) coefficient and Barlett test, the collected data was tested for whether it was suitable for explanatory factor analysis or not. The coefficient was found as .97 which confirmed that the data was suitable for the factor analysis. After the convenience analysis of the data, exploratory and confirmatory factor analyses were further performed to determine the construct validity of the scale. In order to examine the factor structure of the scale, basic component analysis and vertical rotation technique were applied to the items in the scale. Using the Varimax vertical rotation technique, 10 items with factor loads below .40 and values close to each other were removed from the scale. The concordance index values obtained from confirmatory factor analysis indicate adequate concordance. The item-total correlations ranged between .66 and .90. The Cronbach alpha internal consistency and reliability coefficients of the whole scale were .95, .94, .95, .94, .93, and .90 from the first factor to the sixth factor, respectively. As a result, the validated and reliable scale consisting of 6 factors and 60 items has been created and used to determine teacher perceptions of school principals for the performance evaluation process.