Elit sporcularda osteopatik manuel tedavinin (OMT) anaerobik performans ve kan laktat eliminasyonu üzerine etkisi
The effect of osteopathic manuel treatment TOMT) on anaerobic performance and blood lactate elimination in elite athletes
- Tez No: 561985
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAZ BELVİRANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik performans, Laktat, Osteopatik manuel tedavi, Wingate testi, Anaerobic performance, Lactate, Osteopathic manual therapy, Wingate test
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın amacı düzenli antrenman yapan erkek sporcularda osteopatik manuel tedavinin anaerobik performans ve laktat eliminasyonu üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya en az 2 yıldır düzenli antrenman yapan 14 gönüllü erkek sporcu katıldı. Katılımcılar bir hafta arayla iki kez laboratuvara geldiler. İlk gelişlerinde rastgele olarak belirlenen grubun yarısına Wingate testinden (WT) önce osteopatik manuel tedavi diğer yarısına ise sahte manuel tedavi uygulandı. Osteopatik tedavi grubuna WT sonrası 5 dk pasif dinlenmenin ardından 10 dk osteopatik tedavi uygulandı. Her iki gruptada laktat değerleri istirahatte ve WT sonrası 5, 15 ve 30. dakikalarda ölçüldü. İkinci gelişlerinde çapraz uygulama yapıldı. Çalışmanın sonunda; WT sonrası 30. dakikadaki laktat seviyeleri osteopati grubunda sahte tedavi grubuna göre düşüktü (p ˂ 0,05). Pik güç, ortalama güç ve yorgunluk indeksi değerlerinde ise gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p > 0,05). Sonuç olarak, osteopatik manuel tedavinin düzenli antrenman yapan sporcularda kan laktat düzeyini daha hızlı düşürerek toparlanmayı kolaylaştırabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of osteopathic manual therapy on anaerobic performance and lactate elimination in men with regular training. In this study 14 male volunteer athletes who were performed regular training at least 2 years were participated. The participants came to the laboratory twice seperated by a week. On the first arrival, half of the group was treated with osteopathic manual therapy and another half of the groups were performed sham manual treatment before the Wingate test (WT). 10 minutes of osteopathic treatment was applied in osteopathic treatment group after WT following the 5 minutes passive rest. In both groups blood samples were taken at rest and 5 min, 15 min and 30 min after the WT test for the determination of lactate values. Cross application was applied on their second visit. As a result of the study; lactate levels at 30 min after the WT were found to be significantly lower in osteopathy group compared to the sham treatment group (p ˂ 0.05). There was no significant difference in peak power, mean power and fatigue index between the groups (p > 0.05). In conclusion, osteopathic manual therapy is seems to facilitate the recovery by lowering blood lactate level in regularly trained athletes.