Et tüketiminde tüketici tercihlerini belirleyen faktörlere ilişkin bir araştırma: Bornova örneği
A research on factors determining consumer preferences in meat consumption: The case of Bornova
- Tez No: 561997
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM KOŞUM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kırmızı et, Kanatlı eti, Balık eti, Tüketici Tercihleri, Et Tüketimi, Red meat, Poultry meat, Fish meat, Consumer preferences, Meat Consumption
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, İzmir ili Bornova ilçesindeki tüketicilerin et tüketim tercihlerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada; tüketicilerin bazı sosyo-ekonomik ve demografik özelliklerinin et tüketim miktarları üzerine etkileri incelenmiştir. Anketler 2016 yılı Aralık ile 2017 yılı Ocak ayları arasında 384 tüketici ile yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ankete katılan tüketicilerin et tür tercihinde en çok kanatlı etini daha sonra balık eti ve kırmızı eti tükettikleri görülmüştür. En çok tercih edilen kırmızı et türü sırasıyla; sığır, koyun ve keçi eti'dir. Tercih edilen kanatlı etinde ilk sırayı tavuk (%80.1) alırken daha sonra hindi (14.5), ördek (3.7) ve kaz (%1.7) gelmektedir. Balık etinde ise ilk sırayı hamsi (%30.6) almaktadır. Tüketicilerin et türlerinden kırmızı et ile (%54.4), kanatlı etini lezzetli (%39.2), balık etini ise sağlıklı (%39.6) olduğu için tercih ettikleri görülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlar değerlendirilerek öneriler getirilmeye çalışılmıştır. Örneğin; İzmir ili Bornova ilçesinde yaşayan kişilerin et tüketim yapısının bilinmesi ile üretici ve sanayicilerin stratejilerine yön verilebilir. Etkili eğitim ve yayım programları yapılarak sağlıklı ve dengeli beslenmede et tüketiminin önemi anlatılabilir. Bu sayede et tüketim miktarı istenilen seviyelere çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the factors affecting the consumer preferences of meat consumers in Bornova district of İzmir province. Study; the effects of some socio-economic and demographic characteristics of consumers on meat consumption amounts were examined. Surveys were conducted face-to-face with 384 consumers between December 2016 and January 2017. According to the results of the research; It was seen that the poultry meat consumed fish meat and red meat later in the survey. The most preferred type of red meat is; beef, sheep and goat meat. In the preferred poultry meat, chicken (80.1%) takes the first place, followed by turkey (14.5), duck (3.7) and goose (1.7%). Anchovy (30.6%) takes the first place in fish meat. Consumers preferred meat with red meat (54.4%), poultry with delicious (39.2%) and fish meat with healthy (39.6%). The results of the study were evaluated and suggestions were made. For example; By knowing the meat consumption structure of the people living in Bornova district of Izmir, the strategies of producers and industrialists can be directed. The importance of meat consumption in healthy and balanced nutrition can be explained by effective training and extension programs. In this way, the amount of meat consumption can be increased to the desired levels.