Yönetmeliklerin apartmanların yapısal değişimine etkisi- Bağdat Caddesi ve çevresi örneği
The effect of regulations to the structural changes of apartment buildings- The case of Bağdat Avenue and neighbourhood
  1. Tez No: 562060
  2. Yazar: GAMZE TOPÇU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetmelik, apartman, yapısal değişim, Bağdat Caddesi, Regulation, apartment, structural change, Bağdat Avenue
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada, yönetmeliklerin apartmanların yapısal değişimi üzerindeki etkisi araştırılmış, yönetmeliklerde yapılan değişiklikler ile apartmanların yapısal değişimi arasındaki paralellik incelenmiştir. Çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır; Çalışmanın birinci bölümünde çalışmanın amacı, yöntemi ve kapsamı anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde yapılaşmayı etkileyen yönetmelikler incelenmiştir. Çalışmaya belirgin bir tarih aralığı koyabilmek için çalışmanın tarihsel sınırı 1985 yılı ve sonrasını kapsıyor olsa da anlatımı tamamlamak ve imar hareketlerini bir bütün halinde değerlendirebilmek için Osmanlı'dan günümüze kadar yayımlanmış, konutların yapısal değişimine etkisi olan tüm yönetmelikler ana hatları ile incelenmiştir. Osmanlı döneminde çıkan kanun, tüzük ve talimatnamelerden sonra Cumhuriyet döneminde çıkan apartmanların yapısal değişimini etkileyen yönetmelikler; İmar Yönetmelikleri, Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik, Otopark Yönetmelikleri, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelikler (Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği), Sığınak Yönetmelikleri ve Isı Yalıtımı Yönetmelikleri (Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği)'dir. Bu bölümde 1985 yılı ve sonrasında yayımlanan yönetmelikler kronolojik olarak incelenerek birbirlerine olan etkileri ortaya konmaya çalışılmıştır. Bölümün sonunda ise her yönetmeliğin kronolojik değişimlerinin kendi içinde yarattığı farklılaşmayı gösteren tablolar oluşturulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde; çalışma konusu kapsamında ilgili hüküm içeren, Resmi Gazete'de yayımlanmış tüm yönetmeliklerin, kronolojik olarak kendi iç değişimlerinin tespitinin yanısıra diğer yönetmeliklerle etkileşimi ve sonrasında apartmanların yapısal bileşenlerine etkisi analiz edilmeye çalışılmıştır. Dördüncü bölümde yönetmeliklerin kronolojik değişimleri ve Bağdat Caddesi'nde konut gelişimi konusu incelenmiştir. Bölgedeki konut gelişimi ve çalışma alanının sınırları belirlenmiş, devamında yönetmeliklerin kronolojik değişimleri paralelinde apartmanların yapısal değişimleri örnekler üzerinden incelenmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde ise toplanan veriler ve yapılan analizler sentezlenerek sonuç bölümü oluşturulmuştur. İncelenen yönetmelikler ve üçüncü bölümde yapılan ilişki matrisleri ile oluşturulan tablolardan çıkarılan sonuçlar harmanlanarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the regulations on the structural change of the apartments is investigated and the parallelism between the changes in the regulations and the structural change of the apartments is examined. The study consists of five main parts; In the firts part, the aim, scope and the method of the study are explained. In the second part of the study, the regulations affecting construction are examined. Although the temporal limits of the study cover the period of 1985 and beyond; in order to fulfill the narration and to evaluate the zoning practices holistically, starting from Ottoman period, all the regulations that create structural effects, are examined generally. Republic period regulations, that come after legislation of the Ottoman Period, are Zoning Regulations, Regulation on Fire Protection of Buildings, Parking Regulations, Regulations on Structures in Disaster Areas (Turkey Building Earthquake Regulation), Refuge Regulations and Thermal Insulation Regulation (Regulation on Energy Performance of Buildings). In this section, the regulations published in 1985 and after were examined chronologically and their effects on each other were tried to be revealed. At the end of the chapter, tables showing the differentiation created by the chronological changes of each regulation are created. In the third part; Within the scope of the study subject, all the regulations published in the Official Gazette containing the relevant provisions are analyzed in chronological order as well as their interactions with other regulations and the effects of the buildings on the structural components of the apartments. In the fourth part, chronological changes of regulations and housing development in Bağdat Avenue are examined. The boundaries of the housing development and working area in the region were determined, and then the structural changes of the apartments in parallel with the chronological changes of the regulations were examined through the examples. The fifth and the conclusion part is formed through the synthesis of the collected data and the analyses done in the previous parts. In this part, transformation is examined through the projects of the selected buildings; the findings from the tables and relation matrixes are blended and evaluated.