KOAH'da öksürme semptomuna yönelik ev tabanlı solunum fizyoterapisinin solunum değişkenleri, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the influence of home based respiratory physiotherapy on respiratory variables, quality of life and depression for coughing symptoms in copd
- Tez No: 562184
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADET UFUK YURDALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: depresyon, KOAH, öksürük, solunum fizyoterapisi, yaşam kalitesi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızda KOAH'da öksürme semptomuna yönelik ev tabanlı solunum fizyoterapisinin solunum değişkenleri, yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisini araştırmak hedeflendi. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 40-80 yaş arasında olan 33 KOAH tanılı 14 kadın, 19 erkek olgu alındı. Olgularımızın solunum fonksiyon testi (SFT), 6 dakika yürüme testi ve oksijen saturasyon değerleri kaydedildi. Leicester Öksürük Anketi (LCQ), Modifiye Edilmiş Sağlık Araştırmaları Konseyi (mMRC) Dispne Skalası, Beck Depresyon Anketi (BDI), Kısa Form-36 (SF-36) Türkçe Formu, KOAH Değerlendirme Testi (CAT) değerlendirmelerinden sonra ilk seansı klinik fizyoterapist tarafından hastanede uygulanmak üzere, diğer 6 seansı ev programı formunda programlanıp 7 gün (1+6) solunum fizyoterapisi verildi. Hastalar program sonu tekrar değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda tedavi öncesi ve sonrası solunum fonksiyon testi değerleri, 6 dakika yürüme testi (DYT), saturasyon (SpO2 ) değerleri, Leicester Öksürük Anketi (LCQ), Beck Depresyon Anketi (BDI), KOAH Değerlendirme Testi (CAT) ve Kısa Form-36 (SF-36) testine ait değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Sonuçlar: KOAH'lı hastalarımızda hafif depresyon ve orta depresyon derecelerinin tedavi sonrası değerlerinde azalma olması kısa süreli yapılandırılmış solunum fizyoterapisinin bile olumlu yönde etki ettiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to investigate the influence of home based respiratory physiotherapy on respiratory variables, quality of life and depression for coughing symptoms in Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) METHODOLOGY: A total of 33 patients, 14 females and 19 males aged between 40 and 80 diagnosed with COPD, participated the study. Pulmonary function tests (PFT), 6 minute walk tests and oxygen saturation values of the participants were recorded. After the evaluations of Leicester Cough Questionnaire (LCQ), Modified Medical Research Council (MMRC) Dyspnea Scale, Beck's Depression Inventory (BDI), Short Form-36 (SF-36) Turkish Form, COPD Assessment Test (CAT), the participants were applied the first of respiratory physiotherapy by a physiotherapist in the hospital, and they were given the other 6 sessions which were programmed in the form of home program, a 7 days (1 + 6) at home. FINDINGS: The study revealed no statistically significant difference (p>0,05) between the values concerning pre- and post-treatment pulmonary function test values, 6-minute walk tests (DYT), saturation (SpO2) values, Leicester Cough Questionnaire (LCQ), Beck Depression Questionnaire (BDI), COPD Assessment Test (CAT) and Short Form-36 (SF-36). RESULTS: The decrease in the values of mild and moderate depression in our COPD patients after treatment showed that even a short term structured respiratory physiotherapy has positive effects on patients' struggles with depression. KEY WORDS: Depression, COPD, cough, respiratory physiotherapy, quality of life.