1835 tarihli Çıldır eyaletine bağlı Livane-i Ulya Sancağı 2768 numaralı Nüfus Defterinin değerlendirilmesi
Dated 1835 the banner of Çıldır province Livane-i Ulya Evaulation of the Population Registry number 2768
  1. Tez No: 562185
  2. Yazar: BUKET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAKIP SELÇUK GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Livâne-i Ulyâ, Nüfus Defteri, 1835, II. Mahmud, Çıldır, Livâne-i Ulyâ, Population Census, 1835, Mahmud II, Çıldır
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 352
Özet
Devletlerin amacı siyasi ve toplumsal açıdan geliĢmektir. Bir devletin bütün yönleri ile geliĢmesi de nüfusa bağlıdır. Yani devletler nüfusunu (halkını) en iyi derecede yönetebiliyorsa o zaman geliĢmiĢ olduğunu ortaya koymuĢtur. Dil ve tarih araĢtırmaları yapan kiĢilerin kullandıkları en önemli kaynaklar tabii ki geçmiĢte tutulan nüfus ile ilgili bilgi veren incelemeler ve nüfus defterleridir. Bu belgeler en önemli arĢiv kaynaklarındandır. Bir bölgedeki nüfusun kökeni, sayısı, tarihi, kültürel, sosyal, dini, ekonomik, etnik vb. yapıları hakkında bilgiler verir. Bu da devletin yönetiminde baĢarıya ulaĢmanın kapılarını açar. Bu çalıĢmada Osmanlı Devleti'nde Sultan II. Mahmud zamanında yapılan ilk nüfus sayımı olan 1835 tarihine ait Çıldır Eyâleti'ne bağlı Livâne-i Ulyâ nam-ı diğer Yukarı Artvin diye adlandırılan bölgenin nüfusu hakkında bilgi verilmiĢtir. 1251 (1835) yılına ait bu nüfus sayımında tutulan 2768 numaralı Nüfus Ceride Defterindeki nüfusun yapısı incelenerek sadece Müslümanlara ait olan nüfus kayıtlarının transkripsiyonu yapılmıĢtır. 2768 numaralı bu nüfus defterinde kayıtlar tutulurken yapılan yanlıĢ yazımlar ve sayımlar belirlenmiĢtir. Sultan II. Mahmud dönemin askeri nüfusunu belirlemek için yapılan nüfus sayımının istatistik durumu bir tablo oluĢturarak belirlenmiĢtir. Ayrıca köylerin günümüzdeki isimleri, bölgede sık ve seyrek kullanılan isimler, kiĢilere ait fiziki özellik yapıları, engel durum tanımlamaları, toplam erkek nüfusu ve tahmini genel toplam nüfus, hane reisi haricindeki kiĢilerin sayısı, köylerdeki hane ve kiĢi sayıları ve hane baĢına düĢen kiĢi sayıları belirlenerek değerlendirilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The states aim is to develop politically and socially. The development of a state in all its aspects depends on the population. In other words, a state's success in governing its population shows that it is a developed country. The most important sources used by language and history researchers are certainly the population surveys and the population registers held in the past. These documents are among the most important archive sources. They give information about the population's origin, number, history, economy, and the population's cultural, social, religious and ethical forms. Therefore, this opens the doors to the success of the state administration. This study gives information about the population of the region called Livâne-i Ulyâ – aka Yukarı Artvin- of Çıldır Province, which was the first census conducted in the time of Mahmud II. The structure of the population examined and only Muslim population records were transcribed of The Population Ceride Book no. 2768, kept in this census of 1251(1835). In this population book no. 2768, the incorrect spellings and censuses were determined. Constructing a table to determine the statistical status of the census, Mahmud II had determined the military population of the period. Besides, the current names of the villages, frequently and rarely used names in the region, physical characteristics of individuals, disability status definitions, total male population and estimated general total population, the number of people other than household head, the number of households and people per household and the number of people per household were evaluated.